Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Wie nu gaat wandelen in natuur, is op kraamvisite

Ree
Ree.
Beeld: Twente FM

TWENTE – Zou iedereen zich respectvol willen opstellen bij een bezoek aan natuurgebieden? Dat dringende verzoek komt van Landschap Overijssel.


In het voorjaar zijn bezoekers in feite op kraamvisite in de natuur, aangezien er volop wordt gebroed, gepaard en gebaard in dit jaargetijde. “Blijf altijd op de paden om de natuur en dieren zo weinig mogelijk te verstoren. Dieren weten namelijk niet dat jij geen bedreiging vormt en weten niet wat jouw gepraat of geroep betekent. Ook al ben je het niet van plan, het is voor hun niet duidelijk of je dichterbij gaat komen,” aldus ecoloog Michiel Poolman.

Zodra mensen in de buurt komen van vogels, vliegen ze weg en dit kost vogels veel kostbare energie. Energie die ze goed kunnen gebruiken om hun jongen te voeden en beschermen tegen gevaar. Ze zijn vaak langere tijd weg en laten hun jongen alleen achter. De jongen krijgen hierdoor minder voedsel binnen dan ze nodig hebben. In het ergste geval keren ze niet terug.

De rust is niet alleen van belang voor de broedvogels, maar er zijn ook andere dieren zoals reeën, hagedissen en hazen die in het voorjaar jongen krijgen en daarom rust en ruimte nodig hebben.

Poolman: “Als bezoeker weet je nooit exact waar de dieren zich bevinden. Het is daarom van groot belang dat je respect hebt voor hun ruimte. Blijf op de paden lopen en neem afval altijd mee naar huis. Wil je de natuur écht een plezier doen, neem dan ook zwerfafval mee dat je onderweg tegenkomt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.