Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Oproep IVN Oldenzaal-Losser: help mee half uurtje bijen tellen

14 bijentelling
Een bij aan het werk.
Beeld: Twente FM

TWENTE – IVN Oldenzaal-Losser roept inwoners op om mee te doen aan de Nationale Bijentelling.


De telling is op zaterdag 17 en zondag 18 april. De bedoeling is dat inwoners een half uur lang bijen, hommels, zweefvliegen en andere insecten telt in de tuin. De tuintelling is bedoeld als inventarisatie van het aantal bijen en andere bestuivers. Het is de vierde editie van de telling. Iedereen kan meedoen, ook wie niet veel van bijen weet.

Op www.nederlandzoemt.nl is een telformulier en een bijengidsje te vinden waarop iedereen de twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen.

Belangrijk voor gewassen

In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd.
Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80 procent van onze eetbare gewassen en bijna 90 procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. “Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.”

Vorig jaar ( 2020) deden ruim 10.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks de wolken dat weekend – ruim 135.000 bijen. “Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen”, aldus Biesmeijer.
Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.