Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Extra klimaatinvesteringen om hitte, droogte en wateroverlast tegen te gaan

Twente landschap
Twents natuurlandschap.
Beeld: Twente FM

TWENTE – Overijssel – en zeker de kwetsbare Twentse zandgronden – moeten klimaatrobuust gemaakt worden en daarvoor wordt flink extra geïnvesteerd.


De provincie gaat extra investeren in projecten om hitte, droogte en wateroverlast tegen te gaan.
Zo komt er een subsidieregeling voor gemeenten en waterschappen die het klimaatbewustzijn bij inwoners en ondernemers moet vergroten.

Ook wordt geïnvesteerd in oplossingen en maatregelen voor droogteproblematiek. Daarnaaast investeert de provincie in diverse projecten. Water langer vasthouden, ook in natuurgebieden is een belangrijk onderdeel van de aanpak. Voorbeeld is landgoed Smalenbroek, gelegen op de zuidflank van de stuwwal Oldenzaal-Enschede. Daar worden onder meer greppels en sloten verondiept en stuwen hersteld.

Ook de wateraanvoer wordt geoptimaliseerd.

In tijden van droogte is de sluis Aadorp (eigendom van de provincie) niet in staat om voldoende water door te voeren naar het noordoosten van de provincie. Daarom worden maatregelen getroffen aan de sluis. De financiering hiervan is gezamenlijk met de waterschappen.

De provincie steunt ook projecten van gemeenten en waterschappen die Overijssel klimaatrobuuster maken.
Gedeputeerde Staten stellen verder voor om een bedrag van 2,25 miljoen euro te reserveren voor de subsidieregeling Klimaatadaptatie. Deze regeling is op 1 februari 2021 in werking getreden.

De provincie wil een vliegwiel op gang brengen waarbij projecten als inspiratie dienen voor anderen. Denk daarbij aan het klimaatadaptief inrichten van schoolpleinen en dorpspleinen maar ook aan het innovatief inrichten van gasloze wijken in de provincie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.