Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Pancratiuskerk wordt Het Klooster

13 21 tubbergen albergen sleuteloverdacht pancratius201280x853
De sleuteloverdracht: Pancratiuskerk wordt Het Klooster.
Beeld: Twente FM

ALBERGEN - De Pancratiuskerk in Albergen is verkocht aan de gebroeders Lucas van Lucas IT. Het kerkgebouw werd woensdag 31 maart overgedragen aan de nieuwe eigenaren. De kerk krijgt als nieuwe naam ‘Het Klooster’.

Uitbreiden bedrijfsvoering

Het bedrijf heeft de kerk gekocht om de bedrijfsvoering te kunnen uitbreiden. Welk bedrag er met de verkoop is gemoeid willen de betrokkenen niet kwijt. Wel is duidelijk dat in het nieuwe onderkomen van Lucas IT de kerkelijke achtergrond van het pand een nadrukkelijke rol en bestemming krijgt.

Klokkentoren

Alle partijen zijn blij met de overdracht van het pand, aldus het parochiebestuur. Het parochiebestuur heeft de kerk aan de eredienst laten onttrekken vanwege onder meer een terugloop in het aantal kerkgangers en vrijwilligers. “We hadden geen keus”, zegt Brigitte Holtschlag, vicevoorzitter van het H. Pancratius parochiebestuur. “Met de verkoop aan de gebroeders Lucas geven wij het gebouw met vertrouwen uit handen namens de gemeenschap en parochie. Arjan en Léon Lucas zorgen ervoor dat het aanzicht van het gebouw behouden blijft en dat er een duidelijke link blijft naar de rijke religieuze geschiedenis van Albergen. De klokkentoren zal beschikbaar blijven voor het dorp om onder andere bij overlijden van een inwoner van Albergen gebruikt te kunnen worden. Daar zijn we hen erg dankbaar voor.’’

Het Klooster

Arjan en Léon Lucas van Lucas IT spreken van een dubbel gevoel. “De kerk is belangrijk voor het dorp en voor ons. We zijn blij met de aankoop en zullen de historie zeker respecteren.’’
De kerk krijgt als nieuwe naam ‘Het Klooster’. Daarnaast krijgen nog te creëren vergaderzalen namen die verwijzen naar het kloosterverleden. Zo wordt de ruimte bij het pijporgel (oksaal) omgevormd tot Kapittelzaal en het priesterkoor wordt omgebouwd tot Refterzaal.

Kloostertuin

Ook wordt het bosperceel getransformeerd naar een park: de kloostertuin. Voor de kerk, op het kerkplein wordt geprobeerd om op een fraaie manier voor iedereen het oude klooster te laten herleven, door onder andere de oude put, Bentheimer bakken en de maquette van het klooster centraal bij elkaar te plaatsen.
“Het geheel krijgt een eigen identiteit. Het wordt een nieuwe ontmoetingsruimte in een kantoorconcept. Ons doel is om een van de meest inspirerende kantoren te creëren, waar werk een beleving is. Heden en verleden sfeervol samengebracht, als bijzondere ontmoetingsplek van de toekomst. We zijn daar echt heel erg blij mee,’’ aldus Arjan Lucas. “Je zou er maar elke dag mogen zitten.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.