Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Wierden

Warmtevisie: Wierden wordt aardgasvrij

Wierden20plaatsnaambord202
Wierden plaatsnaambord
Beeld: Twente FM

WIERDEN - De Warmtevisie voor de gemeente Wierden is klaar. Hiermee wordt een route geschetst voor de wijken in de gemeente, zodat elke inwoner een eerste doorkijk heeft voor wanneer zijn of haar wijk aan de beurt is om aardgasvrij/ aardgasvrij-ready te worden.

Welke stappen

Daarnaast wordt beschreven welke stappen de gemeente hiervoor kan zetten vóór 2030. Naast de technische mogelijkheden, wordt ook gekeken naar de maatschappelijke kosten en de eindgebruikerskosten.

Per wijk

Pas in de later (per wijk) op te stellen Wijkuitvoeringsplannen (WUP) wordt de definitieve keuze gemaakt. ‘Individuele oplossingen zoals een warmtepomp, wel of niet in combinatie met duurzaam gas lijken voor het merendeel van de woningen het meest kansrijke alternatief. Een goed geïsoleerde woning is daarbij voor iedereen de eerste, meest logische en belangrijke stap’, aldus de gemeente in een persbericht.
Inwoners worden in de Warmtevisie nu al opgeroepen goed te kijken naar de isolatiemogelijkheden. Wooncoaches van het Energieloket kunnen hier kosteloos in adviseren.

Individuele oplossingen

Samen met verschillende experts, de woningcorporatie, de SDEWE en de netbeheerder heeft de gemeente Wierden per wijk of buurt naar kansrijke alternatieven voor aardgas gekeken.
Voor woningen en gebouwen van na 1992 lijkt een all-electric warmtepomp de beste oplossing.
Voor woningen en gebouwen van voor 1992 is een hybride warmtepomp of ketel in combinatie met duurzaam gas de beste optie.

De volgende stap

De volgende stap is om per wijk te kijken wat het beste alternatief voor aardgas is. De gemeente doet dat samen met inwoners in een Wijkuitvoeringsplan (WUP).
Samen met inwoners van Wierden Oost, Reggewoon, Cogas, Enexis en ondernemers gaat de gemeente als eerste verkennen en onderzoeken of de gemeente kan komen tot een wijkuitvoeringsplan voor deze wijk.
De gemeente stelt samen met alle belanghebbenden tussen 2021 en 2030 meerdere Wijkuitvoeringsplannen op. ‘Samenwerking is en blijft daarbij erg belangrijk. Het Wijkuitvoeringsplan is daarmee de route voor de overgang naar een alternatief van aardgas in de jaren naar 2030 en 2050’, aldus de gemeente.

Informatie en meedoen

Op Wierdengaatvoorduurzaam.nl/warmtevisie kan iedereen de Warmtevisie downloaden. Op deze zelfde pagina is ook een samenvatting beschikbaar. Inwoners die mee willen doen met de volgende stap, de Wijkuitvoeringsplannen, kunnen zich melden via wierdengaatvoorduurzaam.nl of via [email protected].
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.