Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Pad in stadstuin is ‘Jacob van Deventerpad’ gedoopt

13 21 oldenzaal jacobvandeventerpad
Wethouder Alida Renkema bij het onthulde naambord
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL – Het voet- en fietspad in de Oldenzaalse stadstuin heeft officieel een naam gekregen: het Jacob van Deventerpad.


Het pad is vernoemd naar cartograaf Jacob van Deventer die Oldenzaalse in de 16e eeuw in kaart bracht. Het pad loopt door de stadstuin. Het pad verbindt de tuinen van het Palthehuis, de tuin van Soer en de tuin rondom de Bombazijn met elkaar.
Samen vormen de tuinen een openbare groene ontmoetingsplek in de binnenstad ontstaan. De tuinen hebben hiermee hun historische waarde teruggekregen.

Nieuw is het pad overigens niet helemaal; op de plek van het aangelegde voet- en liep zelfs in 1570 al een straatje. Dat is terug te zien op een kaart van Jacob van Deventer. De toenmalige straatnaam is niet te achterhalen, als die er destijds al was. De projectgroep van de stadstuinen heeft het voorstel gedaan om de straat te vernoemen naar de cartograaf die de straat heeft vastgelegd.

Van Deventer bracht vestingsteden in kaart

Jacob van Deventer kreeg van Phillips II de prestigieuze opdracht om alle vestingsteden in de Nederlanden in kaart te brengen. Zijn kaarten en plattegronden zijn de eersten die als betrouwbaar gelden. De plattegrond van Oldenzaal, vermoedelijk uit 1570, geeft de stad weer aan het eind van de Middeleeuwen. Het stratenplan op de kaart is zeer nauwkeurig weergegeven. Binnen de vroegere poorten zien we nauwelijks een verandering ten opzichte van de huidige situatie; met deze oude kaart in de hand kan nog steeds de weg gevonden worden in de huidige binnenstad van Oldenzaal.

Wethouder Alida Renkema onthulde de naam van het pad. “Door de straat te vernoemen naar Jacob van Deventer ontstaat een verbinding met het verleden. Ik vind het mooi dat we op die manier de rijke geschiedenis van Oldenzaal eren en in leven houden.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.