Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Noordoost-Twente verlaagt windmolen-bod

50 windmolenn
Windmolen.
Beeld: Twente FM

TWENTE – Het RES-bod van de Noordoost-Twentse gemeenten is verlaagd en dat is van grote invloed op het aantal grote windmolens dat hier gepland staat.


Dinkelland, Tubbergen, Losser en Oldenzaal dienen gezamenlijk hun RES-bod in bij de Regionale Energiestrategie, maar het gezamenlijke bod is verlaagd van 335GWh naar 225GWh.

Er is een verkeerd percentage gehanteerd bij de totstandkoming van het bod van Noordoost-Twente.

Bovendien bleek dat het draagvlak voor het eerste bod onder de volksvertegenwoordigers afbrokkelde, stelt de RES-werkgroep. De wethouders duurzaam van de gemeenten zijn opnieuw gaan rekenen. Daarna hebben zij met de vier colleges gezamenlijk besloten het bod bij te stellen.
::volgendepagina::
Concreet betekent deze bijstelling dat Noordoost-Twente nu inzet op de helft minder windmolens in 2030.

In plaats van achttien grote windturbines gaat Noordoost-Twente nu voor negen. Naast de doelstellingen voor de windmolens staat in het bod ook dat er in 2030 63 hectare zon op daken en 100 hectare zonnevelden gerealiseerd moeten zijn. Dat blijft ongewijzigd.

In totaal moet dit 225 GWh aan hernieuwbare energie op gaan leveren.

De komende maanden gaat het nieuwe bod mee in de besluitvorming over een totaal RES-bod voor Twente.

Hoe verder?

Betekent dit bod nu dat er definitief maar negen windmolens in Noordoost Twente komen? Nee. Dit bod gaat over de toegezegde inspanning in duurzame opwek van energie. Als de komende jaren blijkt dat de 225GWh beter of sneller gehaald kunnen worden, bijvoorbeeld door verbeterde technieken in zon en wind, dan geldt de behaalde energie en niet het aantal molens of panelen.

Aan de andere kant is het ook geen beperking. Als er de komende jaren meer initiatieven en draagvlak voor zon en wind komen, is daar ook ruimte voor.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.