Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

(Preventieve) bestrijding van de eikenprocessierups

Eikenprocessierups20in20boom
Eikenprocessierupsennest.
Beeld: Twente FM

TWENTE - De gemeenten Dinkelland en Tubbergen gaat de eikenprocessierups in april preventief bestrijden binnen de bebouwde kom.


Dit gebeurt bij eiken waar de eikenprocessierups vorig jaar de meeste overlast veroorzaakte, waardoor de gemeente toen nesten moest wegzuigen. De bomen worden twee keer preventief behandeld met het biologische middel Xentari.

De gemeenten proberen het aantal rupsen en de overlast die het met zich meebrengt zoveel mogelijk te beperken.

Het is daarom belangrijk om de eiken precies op het goede moment te behandelen. Dit is wanneer de rupsen uit de eitjes kruipen en dat is weer afhankelijk van de weersomstandigheden. Waarschijnlijk gebeurt dat begin april. Een speciaal bedrijf behandelt in die periode de bomen met Xentari.

Mogelijk geluidshinder
Elke eik wordt twee keer behandeld, met een tussenpose van ongeveer twee weken. Dit gebeurt omdat niet alle eitjes tegelijk uitkomen. De behandeling kan geluidshinder veroorzaken en af en toe komt het voor dat nevel neerslaat op particuliere tuinen. De gemeenten doen hun best om de overlast van deze bestrijdingsmethode voor de eikenprocessierups zoveel mogelijk te beperken.

Investeren biodiversiteit
“We vinden het belangrijk om niet alleen in te zetten op (preventieve) bestrijding. Daarom investeren we ook in het vergroten van de biodiversiteit”, vertelt wethouder Ben Blokhuis van Dinkelland. “Dit doen we bijvoorbeeld door aan de kwaliteit van onze groene openbare ruimte te werken. Dit houdt in dat we de juiste beplanting op de juiste plaats zetten, met het oog op een duurzame en toekomstbestendige openbare ruimte. Ook plaatsen we op verschillende plekken in onze gemeente grote insectenhotels en we stellen een bermbeheerplan op. Dit plan is zo ingericht, dat we onze bermen beheren ter bevordering van de biodiversiteit.”

Weghalen nesten
In de periode van half mei tot en met juli leven de eikenprocessierupsen in groepen bijeen waarbij de overlast door hun brandharen het grootst is. “In die periode kunnen inwoners een melding doen bij de gemeente”, vervolgt de wethouder. “Onze medewerkers van de buitendienst bekijken vervolgens de locatie en beoordelen dan of het nest weggehaald moet worden.”

Het wegzuigen gebeurt vooral op plekken waar veel mensen komen en in aanraking kunnen komen met de brandharen en bij grote uitzondering ook buiten de bebouwde kom. Wie op eigen perceel bomen met eikenprocessierupsen heeft, wordt geadviseerd om de rupsen niet zelf te bestrijden, maar een deskundig bedrijf in te huren. Wie een eik op privéterrein wil laten meespuiten met de gemeentelijke bestrijdingsrode kan tot 7 april contact opnemen met www.roelofslemelerveld.nl/contact.

Informatie en meldingen
Het is nog niet exact bekend wanneer de gemeente start met de bestrijding van de processierupsen. De aanwezigheid van de eikenprocessierups is namelijk afhankelijk van de bladgroei van de bomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.