Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Twentse zorgorganisaties starten gezamenlijke klachtencommissie

32 formuliereninformatieteam
Administratieve taken.
Beeld: Twente FM

TWENTE – Acht Twentse zorgorganisaties zijn samen een regionale klachtencommissie gestart.


Hiermee willen de organisaties de toegang tot een klachtencommissie laagdrempelig houden voor cliënten.
De deelnemende zorgorganisaties zijn Ambiq, Aveleijn, De Posten, De Twentse Zorgcentra, Liberein, Livio, Zorgfederatie Oldenzaal en Zorggroep Manna.

De klachtencommissie voor klachten bij onvrijwillige zorg is ingesteld omdat vorig jaar een nieuwe wet voor onvrijwillige zorg is ingegaan: de Wet zorg en dwang (Wzd).

Deze wet beschrijft onder welke omstandigheden en onder welke voorwaarden zorgorganisaties zorg mogen toepassen waar de cliënt niet mee instemt.

Denk daarbij aan gedwongen toediening van medicatie of het beperken van het gebruik van de mobiele telefoon. Een cliënt kan vinden dat de hem opgelegde onvrijwillige zorg niet zorgvuldig of onjuist wordt toegepast. Dan kan de cliënt daarover een klacht indienen.

De Wet zorg en dwang schrijft voor dat een dergelijke klacht moet worden behandeld door een externe, onafhankelijke klachtencommissie. Landelijk is daar een Klachtencommissie Onvrijwillige Zorg (KCOZ) voor opgericht, maar nu kunnen cliënten die zorg ontvangen van de deelnemende zorgorganisaties, hun klacht over onvrijwillige zorg dus ook in Twente indienen: bij de externe, onafhankelijke Regionale Klachtencommissie Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.