Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Lonnekerberg mooier door kap

1120lonnekerberg
Gekapte ledderzetter.
Beeld: Twente FM

LONNEKER – Wie de bomenkap op de Lonnekerberg ziet, moet niet schrikken.


De bomenkap in het natuurgebied moet uiteindelijk zorgen voor een nat loofbos dat mooier oogt en veel variatie herbergt.
In het verleden zijn 1200 kilometer aan sloten aangelegd in het gebied. Die zorgden voor ontwatering waardoor (productie)naaldbomen goed konden groeien.

Door toenemende droogte zijn deze sloten – officiële naam rabatten - in het huidige systeem overbodig, en zelfs onwenselijk, geworden.
Sparren en andere exotische boomsoorten die veel water verdampen en daarmee zorgen voor verdroging van de bodem, worden nu gekapt en inheemse soorten (loofbomen) worden aangeplant. Door kap, nieuwe aanplant en vernatting wil Landschap Overijssel voor meer variatie in het gebied zorgen. Zo ontstaat in de toekomst weer een mooi bos.

“Ook voor de biodiversiteit zijn de aangeplante loofbomen positief,” aldus Landschap Overijssel. “De kleine ijsvogelvlinder, slanke sleutelbloem, rond wintergroen en de houtsnip die regenwormen uit de natte bosbodem haalt, zijn blij met deze veranderende leefomgeving.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.