Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Oldenzaal stelt als eerste Noordoost-Twentse gemeente energievisie vast

Hoogspanningsmast 1
hoogspanningsmast
Beeld: Twente FM

TWENTE - Het college van de gemeente Oldenzaal heeft de energievisie van Noordoost-Twente als eerste van de vier gemeenten vastgesteld.


De Energie van Noordoost-Twente is samenwerkingsverband van Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen. De visie beslaat het plan met achttien grote windmolens, 63 hectare zonnepanelen op daken en 100 hectare zonnevelden in het Nationaal Landschap Noordoost-Twente.

Ondanks de massale kritiek op het plan, heeft de gemeente Oldenzaal de energievisie al vastgesteld, als eerste van de vier gemeenten.
De gemeenten in Noordoost-Twente werken samen op het gebied van energiebeleid en leveren ook samen een bijdrage aan het duurzaam opwekken van energie, onderdeel van de Regionale Energiestrategie Twente (RES). De RES Twente richt zich op de bijdrage van Twente aan de landelijke klimaatdoelstellingen.

Ambities

De gemeente Oldenzaal wil zich maximaal inspannen voor de energietransitie in Noordoost-Twente. Dit doen ze 'door het scheppen van kaders en het informeren, inspireren en adviseren van inwoners en ondernemers'. Energieopwekking houdt niet op bij de gemeentegrenzen volgens de gemeente Oldenzaal, maar vraagt om een goede afstemming en samenwerking tussen gemeenten nu en in de toekomst. "Samen maken we de stap naar duurzame energie."

Windmolens en zonneparken

Tot 2030 hebben de Noordoost-Twentse gemeenten het doel om 335 GWh aan duurzame energie op te wekken. Dit doel kan volgens de RES-werkgroep gerealiseerd worden met achttien grote windmolens, 63 hectare zonnepanelen op daken en 100 hectare aan zonnevelden. Er wordt vooral gebruik gemaakt van zonne- en windenergie, omdat dit volgens de werkgroep bewezen technieken zijn en realiseerbaar voor 2030. Beide technieken zijn nodig om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen, stelt de werkgroep.

Wel veel kritiek

Er is echter wel vele kritiek op de plannen van de RES-werkgroep in Noordoost-Twente. Windmolens en zonneparken tasten het landschap aan en dat zou betekenen dat milieu het landschap aantast, wat het milieu weer niet ten goede komt. Ook wordt de manier waarop de energieplannen worden gepresenteerd, bekritiseerd. Inwoners hebben niet de mogelijkheid om zich tegen de plannen uit te spreken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.