Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Oldenzalers actief bij stembureaus

Burgemeester Patrick Welman Oldenzaal
burgemeester Patrick Welman van Oldenzaal
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Vanaf vandaag kan er gestemd worden. Ook in meerdere stembureaus in Oldenzaal kunnen kiezers al terecht.Burgemeester Patrick Welman roept elke kiesgerechtigde Oldenzaler op om te gaan stemmen.


“Verkiezingen zijn de basis van onze democratie. Dit is hét moment om als stemgerechtigde invloed uit te oefenen. Laat uw stem dus niet verloren gaan!", benadrukt Weldam.

Bijzondere verkiezingen

De Tweede Kamerverkiezing 2021 zijn een bijzondere. Ook voor de gemeente Oldenzaal met haar 25.026 kiesgerechtigden. Verkiezingen met meer voorbereidingen, stemmen per post, veel andere locaties voor de stembureaus, looproutes en rode potloden, die na gebruik schoongemaakt worden.

Gezondheidscheck

Weldam: “Als u bezorgd bent over uw gezondheid, machtig dan iemand anders om uw stem uit te brengen of maak gebruik van het vroegstemmen op 15 en 16 maart in ’t Blikpunt en het stadhuis. Voor alle bezoekers van de stemlokalen op 17 maart, en ik hoop dat dat er velen zijn, vraag ik wat begrip en geduld. Het stemmen zal iets anders verlopen dan anders; er wordt een gezondheidscheck gedaan en wellicht moet u er iets meer tijd voor uittrekken dan bij andere verkiezingen. We doen er alles aan om het stemmen zo goed en soepel mogelijk te laten verlopen. Bij voorbaat wil ik alle medewerkers die zich daarvoor inzetten de komende dagen hartelijk bedanken voor hun inzet!”

Veel voorbereiding

Verkiezingen in coronatijd, en dat vraagt nogal wat voorbereiding.
Monique Pegge, projectleider verkiezingen in Oldenzaal, vertelt welke maatregelen er allemaal genomen zijn. “Er zijn spatschermen bevestigd tussen de bezoekers er de medewerkers in de stemlokalen, bij de in- en uitgang van de stembureaus staat desinfectiemateriaal, de potloden worden na ieder gebruik gedesinfecteerd en elk halfuur worden de stemhokjes gedesinfecteerd. Er zijn handschoenen, mondkapjes en faceshields voor de medewerkers.”
Er is routemarkering aangebracht zodat een vaste looproute aangegeven wordt.
“Bij elk stembureau zijn nu vier medewerkers, in plaats van de gebruikelijk drie. Deze extra medewerker ziet toe op het naleven van de coronamaatregelen, zoals afstand houden en aantal mensen in lokaal. We hebben daarnaast gekozen voor ruimere stemlocaties en extra gecontroleerd hoe de toegankelijkheid en de ventilatiemogelijkheden zijn.”

Oldenzalers leveren bijdrage

Bij deze verkiezing zijn in totaal 220 vrijwilligers betrokken, vertelt Pegge. “Dat zijn er 50 meer dan bij voorgaande verkiezingen. We hebben bij deze verkiezingen voor ieder stembureau een extra medewerker nodig, voor alle ploegendiensten. Daarnaast zijn er twee stembureaus geopend op 15 en 16 maart waar bezetting voor geregeld is, extra telteams voor briefstemmen en telteams die de stembussen tellen van de vervroegd geopende stembureaus.”
“We hebben geen moeite gehad om deze mensen bij elkaar te krijgen: gelukkig zijn veel Oldenzalers bereid om een bijdrage te leveren aan het goede verloop van de verkiezingen. Daar zijn we erg blij mee!”

Veel nieuwe vrijwilligers

De inschatting is dat iets minder dan de helft van de vrijwilligers nieuw is. “Uiteraard hebben we deze nieuwe medewerkers gemixt met de groep ervaren medewerkers, om ervoor te zorgen dat er bij ieder stembureau voldoende ervaring aanwezig is. Alle stembureauleden, nieuw en al ervaren, hebben een e-learning doorlopen ter voorbereiding op hun taak.”

Kiesgerechtigden

De gemeente Oldenzaal telt 25.026 kiesgerechtigden. Daarvan hebben 5.513 70-plussers inmiddels een brief ontvangen.
Voor het eerst kunnen in Oldenzaal 352 kiezers hun stem uitbrengen.

Stemmen tellen

De stemmen worden op woensdag 17 maart op alle stemlocaties zelf geteld. De briefstemmen en de stemmen van 15 en 16 maart worden op 17 maart geteld vanaf 09.00 uur in diverse ruimtes in het stadhuis.
“Uiteraard verloopt ook het tellen coronaproof; er is op iedere locatie voldoende ruimte om dit op 1,5 meter afstand van elkaar te doen”, aldus Pegge. “We streven ernaar om op 17 maart voor middernacht de voorlopige uitslag in kaart te hebben. Definitief is de uitslag pas na vaststelling.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.