Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Twente krijgt honderden nestkasten tegen processierupsen

10 mezenkast
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher heeft de eerste mezennestkasten opgehangen langs de N350.
Beeld: Twente FM

TWENTE – Honderden nestkasten worden komende week in Twente opgehangen.


De nestkasten zijn bedoeld voor koolmezen die de natuurlijke vijanden van eikenprocessierupsen zijn.
Als voorbeeld geldt een project in de Drentse plaats Wapserveen waar beduidend minder eikenprocessierupsennesten waren dankzij het plaatsen van veel nestkasten.

Van de aangetroffen eikenprocessierupsnesten in Wapserveen bleek 80 procent volledig leeg gevreten door vogels of volledig geparasiteerd te zijn.

Dat zijn resultaten die Overijssel straks ook hoopt te melden.

Meer nodig dan alleen mezenkasten

De nestkasten waren niet de enige middelen die in Wapserveen zijn ingezet. Er is ook veel moeite gedaan om de lokale biodiversiteit (aantal soorten planten en dieren) te verhogen en zo de aanwezigheid van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te vergroten.
Overijssel wil bermen kruidenrijker gaan maken.

Liever niet spuiten of zuigen

Overijssel wil op termijn zoveel mogelijk natuurlijke bestrijding, op alle plekken waar deze aanpak toereikend is. Nu wordt meestal nog gespoten met biologische middelen die de rupsen doden of worden de nesten weggezogen. Beide methoden kosten veel geld. Daarnaast heeft bespuiting nog als nadeel dat ook andere rupsen slachtoffer kunnen worden, ondanks dat de toegepaste middelen (Xen Tari of nematoden) natuurlijke middelen zijn en geen gif bevatten. Het wegzuigen van eikenprocessierupsnesten heeft als nadeel dat natuurlijke vijanden, zoals larven van sluipwespen en sluipvliegen, ook worden verwijderd. Bij een goede biodiversiteit wordt de overlast juist steeds minder omdat de natuurlijke vijanden de aantallen eikenprocessierupsen onder de duim houden.

Plekken aangewezen door Vlinderstichting

De mezennestkasten komen in elk geval op die plaatsen waar door de Vlinderstichting is aangegeven dat hier beschermde vlinders voorkomen. Op deze locaties wordt niet gespoten. Ook worden nestkasten opgehangen waar de laatste jaren veel overlast is geweest.

Iedereen kan meehelpen

Eigenlijk kan iedereen helpen bij de bestrijding van eikenprocessierupsen. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher: “Iedereen kan zelf de overlast van eikenprocessierupsen in de eigen woonomgeving verminderen door tuinen groener in te richten, zodat vogels en roofinsecten daarin ook een goede leefplek vinden. Zo kunnen inwoners zelf ook echt wat doen om de biodiversiteit te verbeteren en overlast van plaagdieren te verminderen.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.