Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Brandweer Twente: extra aandacht voor (bijna) verplichte rookmelders

10 brandweer
De display van brandweervlogger Richard is tijdens de brandpreventieweken in zeventig Twentse bouwma
Beeld: Twente FM

TWENTE – Brandweer Twente vraagt extra aandacht voor rookmelders die vanaf volgend jaar verplicht zijn.


Brandweer Twente haakt aan bij de Nationale Brandpreventiewekend. Die duren vier weken en starten op maandag 15 maart. Dit jaar is er extra aandacht voor rookmelder. Vanaf 1 juli 2022 wordt het een wettelijke verplichting dat alle woningen in Nederland juist geplaatste en goed werkende rookmelders hebben.

Eigenlijk wilde Brandweer Twente een uitgebreide campagne ‘Rookmelders redden levens’ houden met een tour door alle Twentse gemeenten, maar dat kan niet doorgaan door coronaregels.

Er is een alternatief bedacht: een display van brandweervlogger Richard. In zeventig bouwmarkten in Twente is Richard te vinden. Verkooppersoneel van bouwmarkten is extra geïnstrueerd over rookmelders.

‘Rookmelder van levensbelang’

“Een brand kan zich razendsnel ontwikkelen”, vertelt Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. “De giftige rook bij brand is dodelijk. Die levensgevaarlijke situatie kan al binnen drie minuten ontstaan, mede door het meubilair, zoals je dat in de meeste woningen ziet. Tijdige ontdekking van brand door een rookmelder is letterlijk van levensbelang, want die paar minuten is niks als je samen met je gezin veilig buiten moet zien te komen. Zeker als je ligt te slapen is een rookmelder echt het enige dat je waarschuwt bij brand en je tijd geeft om te vluchten. Als je slaapt ruik je namelijk niets. Ook in Twente zien we bij woningbranden nog te vaak dat er geen rookmelder aanwezig was.”

www.brandweer.nl/rookmelder
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.