Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Oldenzaalse stadspoort ontdekt bij archeologische opgravingen

21031120 Oldenzaal20het20 Pompeï20van20 Twente
“Oldenzaal, het Pompeï van Twente?”
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Archeologen van Laagland Archeologie hebben donderdagmiddag hoogstwaarschijnlijk een deel van de oude Deurninger stadspoort in Oldenzaal ontdekt.


Het betreft een poort die stamt uit de middeleeuwen. Bij het verleggen van kabels en leidingen aan de Deurningerstraat is waarschijnlijk de oude fundering van de stadspoort opgegraven.

Volgens archeologiebureau Laagland Archeologie is een deel van wat hoogstwaarschijnlijk eeuwen geleden de Deurningerpoort was, blootgelegd.

Een bijzondere vondst volgens archeoloog Thomas Spitzers: "Oldenzaal lijkt een beetje het Pompeï van Twente te worden. De rijke historie van de stad zit wat dit betreft voornamelijk onder de grond en wordt nu blootgelegd."
::volgendepagina::
Nadat Oldenzaal in de dertiende eeuw stadsrechten kreeg, werd de stad ommuurd.

In de Tachtigjarige Oorlog was Oldenzaal een vesting die beurtelings in Staatse en Spaanse handen viel. Burgemeester Patrick Welman nam meteen een kijkje bij de opgravingen en was opgetogen:
::volgendepagina::
"Een geweldige ontdekking. We hebben niets tastbaars meer van de stadsmuren en stadspoorten, dus dit is een geweldige vondst.” Ook wethouder van cultuur Alida Renkema is enthousiast over deze ontdekking.

Ontwikkeling Oldenzaal door de eeuwen heen

Van de oude stadsmuren en stadspoorten restte slechts één foto, meer niet. Daar is nu dus verandering in gekomen. Het is nog altijd niet precies bekend wanneer de muur is gebouwd. Deze informatie is belangrijk om te bepalen hoe Oldenzaal zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Van de poort is nu nog niet veel zichtbaar. Maar in mei van dit jaar wordt de Deurningerstraat helemaal opengebroken voor de aanleg van een nieuw riool. Dan kan verder archeologisch onderzoek worden verricht en de rijke geschiedenis van Oldenzaal worden ontdekt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.