“Wat we nodig hebben zijn mensen die de kar willen trekken. Het is niet de gemeente Losser die dat gaat doen; het zijn de bewoners die dat moeten oppakken,” aldus het Vrijwilligersteam Duurzaam Losser.
Duurzaam Losser en ook de gemeente kunnen mensen die een energiecorporatie willen oprichten, bijstaan met ondersteuningen en advies.
Voorbeeld: Luijerink in Overdinkel
De burgers die met de stichting Losser Duurzaam inwoners inspireren met duurzame tips en adviezen, nemen in het energievraagstuk boerderij Luijerink in Overdinkel als voorbeeld. Het dak van de boerderij ligt vol met zonnepanelen en omwonenden kunnen certificaten aanschaffen waardoor ze gegarandeerd stroom van Luijerink afnemen.
Liefst nog meer corporaties
“Er zijn in Losser genoeg geschikte daken en grote daken die in aanmerking komen voor zonnepanelen zoals bij boerderijen en bedrijven die dan een groot deel in de elektriciteitsbehoefte van Losser kunnen voorzien,” aldus Losser Duuzaam.
Om dat mogelijk te maken is een energiecoöperatie nodig. Een energiecoöperatie is een initiatief van lokale bewoners die met elkaar aan de slag gaan met duurzame, lokale energie. “We brengen mensen samen die wel dan niet een geschikt dak hebben. Dit staat bekend onder de naam ‘postcoderoosregeling’. Deze regeling maakt het mogelijk voor deelnemers die geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen om te investeren duurzame energie.”
Naast het afnemen van elektriciteit kunnen inwoners er ook voor kiezen om zelf producent te worden door mee te investeren in een installatie van zonnepanelen elders.
Meer informatie te verkrijgen via
[email protected]