Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Zal afvalinjectie nu echt stoppen?

34 nam
De locatie van de NAM in Rossum, gefotografeerd vanaf de openbare weg, door SsaT.
Beeld: Twente FM

TWENTE – Een scheur in de buitenbuis, nog meer protest onder de bevolking, de gemeente die zelfs een brandbrief stuurt: zou de afvalwaterinjectie nu echt stoppen?


Dat is wel de hoop van veel inwoners van Noordoost-Twente, van de mensen van actiegroep Stop Afvalwater Twente én van de gemeente Dinkelland, waar Rossum bij hoort.

In februari werd een scheur in de buitenbuis van de afvalwaterinjectieput van de NAM in Rossum geconstateerd. De put wordt niet meer gerepareerd; hij wordt definitief gesloten. De gemeente Dinkelland is blij met dit besluit, maar wil liever dat álle injectieputten in Noordoost-Twente worden gesloten. De gemeente heeft zelf een brandbrief gestuurd aan de minister van Economische Zaken en Klimaat.

De raad van Dinkelland nam in maart al unaniem een motie aan waarin de zogen en onvrede over de waterinjectie is opgenomen.
Het college heeft die handschoen opgepakt en ernstige bezwaren geuit tegen de lozing van afvalwater door de NAM en alle mogelijkheden hiervoor te benutten om de waterinjectie te stoppen.
Nu blijkt dat er een breuk zit in één van de putten, heeft raad van de gemeente Dinkelland op 2 maart van dit jaar opnieuw unaniem een motie aangenomen waarin de raad haar zorgen uit over de waterinjectie en de geconstateerde gebreken. Hierbij is het college opnieuw opgedragen er bij de minister van EZK op aan te dringen de waterinjectie per direct te stoppen.

“De deskundigheid inzake de waterinjectie ligt bij EZK, NAM en SodM”, stelt het college. “Als inwoners, raad en het college van de gemeente Dinkelland moeten wij volledig kunnen vertrouwen op deze deskundigheid. Dat vertrouwen zijn wij door de opeenstapeling van lekkages, corrosie en een breuk in een van de putten volledig kwijtgeraakt. Daarnaast brokkelt ook het vertrouwen in de informatie die wij krijgen van de genoemde deskundige partijen af. Daarom hebben wij de minister van EZK nu zeer dringend verzocht om de waterinjectie definitief te stoppen.”

Wanneer de minister met een reactie komt, is nog onbekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.