Vragen fracties
Tijdens de raadscommissie waren er vragen over de kosten van een ton, in hoeverre de regenton gratis verstrekt kan worden aan minima, of de opvang van vierhonderd liter regenwater per huishouden per jaar wel zoden aan de dijk zet en wat het effect qua bewustwording zijn zal.
Voorstel college
De fracties CDA/PvdA dienden op 10 november 2020 een motie ingediend met betrekking tot het verstrekken van een gratis regenton door de gemeente Tubbergen. Deze motie werd aangenomen door de raad. Het college heeft vervolgens een pilotproject opgezet dat voorziet in de uitgifte tweehonderd regentonnen binnen de gemeente Tubbergen. Doel is meer bewustwording en bodeminfiltratie op het eigen terrein van inwoners te creëren. Afhankelijk van de uitkomst van de pilot kan besloten worden om over te gaan tot een meer permanente invulling.
‘Uit achtertuin inwoners blijven’
De fracties van Dorpen Centraal en GB/VVD reageerden sceptisch op het voorstel. Alexander Plegt (Dorpen Centraal) vond dat de gemeente uit de achtertuin van haar inwoners moet blijven. “Voorlichting is goed, maar het is niet nodig om mensen een gratis regenton te geven.” Het verbaasde hem ook dat hij van de opmerkingen die de PvdA destijds maakte bij het indienen van de motie, niets terugzag. “De PvdA heeft toen gezegd dat een regenton rond de zestig euro kan kosten en er een gratis ton moest zijn voor de lagere inkomens. Op dit moment is het zo dat ik ook een gratis een regenton op kan halen, mocht ik in aanmerking komen op basis van het gebied waar ik woon.”
Waterbesparing?
Norbert van de Graaf (GB/VVD) wilde weten in welke mate de bodem minder uit zou drogen door gebruik van de regenton. “We zijn benieuwd naar de hoeveelheid water die bespaard wordt en naar het effect qua bewustwording.” De liberaal had zelf al wat cijfers ingekeken. “Een gemiddeld gezin van vier personen gebruikt 191.000 liter water. Twee keer een volle regenton, totaal 400 liter, is 0,2 procent verschil. Daar word ik niet warm of koud van.”
‘Goed om te starten met pilot’
Het CDA is wel blij met het voorstel. Jasper Oude Vrielink noemt de droge zomers en de behoefte aan meer groen in de tuin. “Goed om eerst te starten met een pilot en ook goed dat het geld besteed kan worden aan lokale ondernemers. Na de pilot kunnen we evalueren.”
Gratis regenton minima
De fractie van de PvdA, mede-indiener van de motie, was eveneens positief. Maar wel met een paar kanttekeningen.
Raadslid Henk Wessels wilde dat er ook voor mensen met een minimuminkomen een gratis regenton beschikbaar was. Wellicht in samenspraak met de woningstichting voor huurders van woningen. Wessels had ook regentonnen gezien die nog geen 60 euro kosten. “Bewustwording laat zich moeilijk uitdrukken in geld”, stelt Wessels in reactie op Van de Graaf. “En 0,2 lijkt weinig, maar als je het bij elkaar optelt zijn het heel wat liters water die niet in het riool terecht komen.”
Niemand verplicht
Wethouder Erik Volmerink wees erop dat niemand verplicht is om een regenton in de achtertuin te zetten. “Onze insteek was het zo makkelijk mogelijk te maken; inwoners verantwoorden de aankoop met een kassabon en een foto op de app. Dat kost ook het minst aan ambtelijke uren. Maar het is een pilotproject, er kan aan geschaafd worden.”