Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Voorstel: referendum over windbeleid

26 20 twente windmolens
Thom Weterings bij windturbines net over de grens
Beeld: Twente FM

TWENTE – De stichting Behoud Twents Landschap pleit voor een regionaal referendum omtrent het voorgenomen windbeleid.


“In elk geval een referendum onder de inwoners van Noordoost-Twente, maar liever nog onder inwoners van heel Twente, voordat er definitief, onomkeerbare besluiten worden genomen,” aldus voorzitter Thom Weterings van de stichting Behoud Twents Landschap.

De stichting is verheugd over het grote aantal bezwaarschriften dat is ingediend bij de Noordoost-Twentse gemeenten; meer dan tweehonderd mensen uitten zich tegen het voorgenomen windbeleid. Ook vanuit de politiek ziet de stichting het protest tegen het windbeleid groeien. “Er worden meer en meer vraagtekens gezet bij de gevolgen van de energietransitie en de manier waarop dat proces wordt georganiseerd.”
De stichting doelt op onder meer de noodkreet van het Tubbergse CDA-raadslid Karin Reinerink die haar frustratie uitsprak over de komst van windmolens en de wijze waarop dat gaat.

Bekhuis blij met reacties?

Weterings is daarentegen verbaasd over de reactie van de Tubbergse wethouder Ursula Bekhuis over het aantal bezwaarschriften dat is ingediend tegen het voorgenomen windmolenbeleid. Bekhuis is “Blij met de reacties” omdat het onderwerp windenergie “maar moeilijk op de maatschappelijke agenda is gekomen,” vertelde ze in een persbericht.
“Wij ervaren dat de overheid - landelijk en regionaal - er juist alles aan heeft gedaan om te voorkomen dat het op de maatschappelijke agenda kwam,” aldus voorzitter Thom Weterings van de stichting Behoud Twents Landschap.

Slechte enquête

Kritiek op de enquête onder de bevolking heeft Weterings ook. “Die enquête kan niet worden beschouwd als serieus draagvlakonderzoek. Er werd gevraagd naar de voorkeur wind versus zon en niet om de fundamentele vraag of windturbines überhaupt wenselijk zijn in het nationaal landschap Noordoost-Twente.”

Geen inspraak mogelijk

En dan is er nog de frustratie dat er geen inspraak van derden mogelijk is. Behoud Twents Landschap en de dorpsraden uit Losser en Dinkelland willen graag meepraten over het windbeleid, maar het ziet er naar uit dat de provincie de weg al heeft vrijgemaakt om het beleid door te zetten, inspraak van belanghebbenden of niet.

Oproep aan bestuurders

Weterings doet nu een oproep aan lokale bestuurders. “Ga serieus om met de ingediende bezwaren. We hopen dat de gemeenteraden de bezwaren serieus nemen en het windbeleid bijstellen nu het nog kan. Het beleid doordrukken met argumenten als ‘dat is de opdracht van de Regionale Energie Strategie’ of ‘dat het nu eenmaal onderdeel is van een gemeentelijk coalitieakkoord’ kan en mag niet gebeuren. Zwaarder wegen de vele argumenten tégen dat beleid uit alle lagen van de bevolking.”

3138 handtekeningen

Ondertussen groeit het aantal handtekeningen op de petitie tegen windtrubines gestaag: er staan inmiddels 3138 handtekeningen op. De petitie is te vinden op www.behoudtwentslandschap.petities.nl.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.