LOSSER – Jongeren uit de gemeente Losser willen het liefst in hun eigen kern blijven wonen, maar dat geldt niet voor jongeren uit Overdinkel. Die willen naar Losser.
Dat is een van de uitkomsten van het onderzoek dat de gemeente Losser deed onder inwoners van 18 tot en met 27 jaar.
Opvallend is dat van 2014 tot en met 2019 meer jongeren naar de gemeente Losser toe verhuisden (1610) dan dat er vertrokken (1401).
De meeste verhuizingen vonden plaats van en naar Enschede en Oldenzaal. Jongeren die binnen de gemeente willen verhuizen, hebben over het algemeen de voorkeur om te blijven in de kern waar ze nu ook wonen.
::volgendepagina::
Zo kiezen in Beuningen, De Lutte en Losser alle jongeren ook de huidige woonkern als ‘gewenst woongebied’. Alleen in Overdinkel is de voorkeur voor een verhuizing naar de kern Losser groter dan een verhuizing binnen de eigen kern.
Van de jongeren met verhuisplannen heeft een groot deel de voorkeur voor een bestaande koopwoning (67 procent), gevolgd door een nieuwbouw koopwoning (51 procent).
35 procent wil een huurwoning van Domijn of een huurwoning van een particulier (29 procent). 26 procent wil graag een bouwkavel.
Bij de aanschaf van een bestaande koopwoning richten de meeste jongeren zich op een woning tussen de 150.000 en 200.000 euro (32 procent), gevolgd door woningen in de prijscategorie tussen de 200.000 en 250.000 euro (21 procent). 15 procent richt zich op woningen in de prijscategorie tussen de 250.000 en 300.000 euro.
Bij het kopen van een nieuwe woning richt het grootste deel van de jongeren (32 procent) zich op een prijscategorie tussen de 250.000 en 300.000 euro. Ongeveer 56 procent van de jongeren richt zich op een woning tot 325.000 euro (de Nationale HypotheekGrens in 2021).
In de ogen van de jongeren met verhuisplannen is de grootste belemmering om te verhuizen dat er te weinig betaalbare koopwoningen beschikbaar zijn (53 procent). Daarnaast ervaren jongeren dat het type woning waarnaar ze zoeken niet aanwezig is op de plek of in het dorp waar ze zouden willen wonen (21 procent).
De opdracht tot het onderzoek kwam van het college van B&W en de gemeenteraad. Het onderzoek werd de afgelopen twee maanden uitgevoerd.
Wethouder Anja Prins: “Ik ben heel blij dat zo’n groot aantal jongeren - 23 procent van het totaal - de online enquête heeft ingevuld. Dat geeft ons een goed en actueel beeld van hun woonwensen. Daar houden wij bij het opstellen van onze woonvisie terdege rekening mee.”
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kennispunt Twente, onderdeel van Regio Twente, het samenwerkingsverband van alle Twentse gemeenten.