Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Soweco weer opgeheven; verantwoordelijkheid weer bij gemeenten

SOWECO
SOWECO
Beeld: Twente FM

TWENTE – Nu de gemeenten zelf weer de verantwoordelijkheid hebben over de sociale werkvoorziening, moet de Soweco-regeling worden afgebouwd.


Het gaat om een samenwerking tussen de gemeenten Tubbergen, Wierden, Almelo, Twenterand, Hellendoorn en Rijssen-Holten.

Tot 1 januari 2021 hebben zij samengewerkt voor de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening en dat ging via Soweco. Dat is een juridische vorm.

Sinds 1 januari zijn de gemeenten weer zelf verantwoordelijk voor zorg en begeleiding van de meest kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt. Alle Wsw-medewerkers van Soweco zijn in dienst gekomen bij de zes gemeenten.
::volgendepagina::
De gemeenten hebben in gestemd met het liquidatieplan voor de gemeenschappelijke regeling.

Nu die geen functie meer heeft, moet Soweco worden afgebouwd. Volgens het dagelijks bestuur is de overgang nagenoeg geruisloos verlopen.

Alle groenmedewerkers zijn opgenomen in de gemeentelijke buitendiensten, waar ze al mee samenwerkten. En voor alle andere kwetsbare medewerkers geldt dat ze gewoon kunnen blijven werken op dezelfde werkplek, met dezelfde begeleiding, tegen gelijke arbeidsvoorwaarden.
Voor zo’n tachtig stafmedewerkers van Soweco volgt op korte termijn duidelijkheid over hun positie.

De gesprekken met de vakbonden over een sociaal plan zijn afgerond en er ligt een onderhandelaarsakkoord, dat de colleges ook hebben vastgesteld. Binnenkort vinden ledenraadplegingen plaats van de vakbonden. De gemeenten hebben al eerder met elkaar afgesproken dat hun kennis en kunde beschikbaar moet blijven. Daarom worden alle vaste medewerkers overgenomen door de zes gemeenten. Door de evenredige inzet van de zes gemeenten kunnen hierbij gedwongen ontslagen worden voorkomen.

De gemeenten Almelo en Twenterand zijn nagenoeg klaar met de opbouw van een nieuwe uitvoeringsorganisatie (NUO), waar ook Wierden en Tubbergen diensten van gaan afnemen. Dat moet op 1 mei operationeel zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.