Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Geen paasvuren in Dinkelland

Paasvuur20in20weiland
Paasvuur in weiland
Beeld: Twente FM

DINKELLAND – In de kernen van Dinkelland worden dit jaar geen paasvuren gehouden.


Ook tradities zoals het paastaakslepen en vlöggeln gaan dit jaar niet door. “Laten we realistisch zijn, ook over anderhalve maand mogen we nog niet in groepen samenkomen”, geeft burgemeester John Joosten aan.

De burgmeester vervolgt: “En een paasvuur maak je niet voor slechts een paar mensen, dus dit jaar geen paasvuur en ook gaan de bijbehorende activiteiten niet door. Door dit uit te spreken weten alle inwoners waar ze aan toe zijn. Velen zullen het jammer vinden, dat snappen we, maar het is helaas niet anders.”

De gemeente wil voorkomen dat er op plekken al hout wordt verzameld voor een paasbult.

“Het zou zonde zijn als dat wel gebeurd, want dan moet het weer worden afgevoerd. Of een houtstapel wordt zonder toestemming toch aangestoken met alle gevolgen van dien. Dat willen we niet hebben," aldus de burgemeester.

Weerselo: ook geen drive-in

Na een belronde langs de organisatoren bleek dat ook zij realistisch zijn en een paasvuur dit jaar niet zien gebeuren. “Covid-19 gooit gewoon roet in het heten”, geeft Geert Eberhard van het Oranjecomité Weerselo aan. “We hebben nog even overlegd over een drive-in-idee voor het paasvuur, maar ook dat gaat niet. Je kunt dan niet garanderen dat mensen ter plekke uitstappen of toch lopend of op de fiets komen. Dus geen paasvuur. Dat is hartstikke jammer, maar volgend jaar is er weer een jaar.”

Rossum: misschien in zomer

Ook in Rossum is de stichting Oranjecomité de organisator van het paasvuur. Zij kondigen onlangs al aan dat er dit jaar geen paasvuur komt. “Een tijdje geleden hebben we digitaal vergaderd en daarbij een streep gezet door alle activiteiten de komende maanden, dus ook het paasvuur”, geeft Coen Kemerink namens de stichting aan. “Misschien dat we in de zomer nog iets kunnen, maar tot die tijd zijn alle fysieke activiteiten van de baan. Als we wat organiseren zal dat digitaal zijn, bijvoorbeeld een bingo. We willen onze verantwoordelijkheid richting Rossum nemen. En mensen samenbrengen kan nu gewoon niet, helaas.”

Ook geen paasvuur op eigen erf

In de weilanden van Dinkelland worden door velen ook kleine paasvuren gemaakt, waarvoor een stookontheffing paasvuur nodig is. De gemeente roept inwoners op om het voorbeeld van de grote paasvuren te volgen.
“Deze kleine paasvuren zijn vaak reden om met familie, vrienden of de buurt gezellig samen te komen. Of mensen gaan vanaf de weg staan kijken. Dus sla dit jaar ook je eigen paasvuur over”, verzoekt de burgemeester.

Snoeihout naar afvalbrengpunt

Inwoners die van hun snoeihout af willen kunnen dit naar het afvalbrengpunt in Tilligte, Tubbergen of Oldenzaal brengen. Degene die het toch graag willen verbranden kunnen hiervoor een reguliere stookontheffing aanvragen bij de gemeente.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.