Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Bloed vloeit in boerenoorlog

07 tubbergen boerenopstand
Wethouder Ursula Bekhuis over boerenopstand
Beeld: Twente FM

TUBBERGEN - Bijna vijftig jaar geleden stond het dorp Tubbergen in het brandpunt van het landelijke nieuws. Een boerenopstand op 21 december 1971 met voor- en tegenstanders van de voorgelegde ruilverkaveling, een ondemocratische stemprocedure, marechaussee, gier, stenen en brand. Nieuws van de Dag kopte woensdag 22 december: Twaalf gewonden in Tubbergen…Bloed vloeit in boerenoorlog.

Herdenking

Deze ingrijpende gebeurtenis wordt dit jaar herdacht met diverse activiteiten. Wethouder Ursula Bekhuis vertelt erover op een plek waar vijftig jaar geleden veel gebeurd is, bij ‘t Oale Roadhoes. Hier was het begin van de rellen, hier werden de ruiten van het gemeentehuis ingegooid.

Ruilverkaveling

Waar ging het over? Bekhuis: “In Den Haag was er een ruilverkavelingsplan gemaakt. Er moesten gronden verkaveld worden. Alleen had men er in Den Haag geen rekening mee gehouden dat het er in de gemeenten anders aan toe ging dan in Den Haag achter de tekentafel.”

Opstand boeren

Een groot deel van de boeren kwam in opstand, ook tegen de manier van stemmen. Op het Raadhuisplein vonden de confrontaties plaats, en vervolgens aan de Prins Bernhardstraat waar het stemlokaal was. “Er zou uiteindelijk gestemd worden, voor of tegen, maar omdat er zo weinig mensen kwamen om te stemmen is het helemaal van tafel gegaan. De plannen gingen terug naar de tekentafel.”

Grote gebeurtenis

Wat Bekhuis betreft een jaar om bij stil te staan. “Voor een gemeente als Tubbergen was dit destijds best een grote gebeurtenis, dat moeten we niet uitvlakken.” Het verhaal moet ook doorverteld worden aan de jeugd. “Van bovenaf werd er iets opgelegd aan onze gemeente waarvan heel veel mensen zich niet in het systeem van destijds konden vinden. Het gaat er niet om om te kijken wat goed of fout was. Het gaat er meer om, om te laten zien, dat iets wat je van bovenaf oplegt, wat bijvoorbeeld in Den Haag bedacht wordt, niet altijd werkt in een gemeente. Nu werk je als gemeente veel meer met de samenleving samen. Je gaat veel meer in gesprek dan vroeger gebeurde.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.