Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Tubbergen en Dinkelland willen ondersteuning bieden aan gedupeerden toeslagenaffaire

Gemeente dinkelland tubbergen gemeentehuis
Gemeente Dinkelland en Tubbergen
Beeld: Leon de Man

TUBBERGEN/DINKELLAND - Gemeenten Tubbergen en Dinkelland willen ondersteuning bieden aan ouders uit hun gemeente die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire van de Belastingdienst. Hiervoor krijgen de gemeenten binnenkort de gegevens van de Belastingdienst van de betreffende ouders.


Hoewel de toeslagzaak al geruime tijd speelt, konden de gemeenten tot nu toe de slachtoffers van de toeslagenaffaire op grond van de privacywetgeving niet gericht benaderen voor hulp en ondersteuning, omdat de Belastingdienst de gegevens niet kon verstrekken. Na overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens, de VNG en de Belastingdienst/Toeslagen, mag de Belastingdienst (ook op grond van de privacywetgeving) de gegevens alsnog vrijgeven. De gegevens van de betreffende gezinnen worden op korte termijn alsnog aan de gemeenten verstrekt.

Gedupeerden gericht benaderen

De colleges van B&W zijn blij met dit resultaat. Hierdoor kan de gemeente nu gericht en op maat ondersteuning bieden of verwijzen naar de andere gespecialiseerde instanties in de gemeente voor hulp. Als de gegevens er zijn, neemt de gemeente contact op met de gedupeerden met de vraag of zij
ondersteuning wensen. Wethouder Ilse Duursma van gemeente Dinkelland: “Het is fijn dat wij deze personen nu een helpende hand kunnen bieden. Ze zijn in ernstige (financiële) problemen gekomen door het handelen van de overheid.”

Geen volledig beeld

Er is momenteel nog geen volledig beeld van het aantal gedupeerden. Volgens de laatste informatie van de Belastingdienst gaat het in de gemeente Dinkelland om 17 gedupeerden en in gemeente Tubbergen om 8 gedupeerden. Wethouder Hilde Berning van gemeente Dinkelland: “Doordat ouders onterecht als fraudeur werden aangemerkt door de Belastingdienst, zijn zij in financiële- en andere problemen gekomen. Zij ontvangen een compensatie van de Belastingdienst, maar dat betekent niet altijd dat daarmee alle problemen zijn opgelost. We vinden het belangrijk om getroffen ouders uit onze gemeente de helpende hand te bieden. Ook als die problemen niet-financieel zijn, benadrukt de wethouder. Daarom wordt er persoonlijk contact met de gedupeerden opgenomen. Als mensen geen behoefte hebben aan gemeentelijke hulp, omdat ze het zelf al hebben opgelost, kunnen zij dat aangeven.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.