Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

'Nedersaksenlijn niet op zijspoor'

Jasper20 Oude20 Vrielink20 20portret201080201920
Jasper Oude Vrielink gemeente Tubbergen
Beeld: Twente FM

TUBBERGEN – De Nedersaksenlijn mag niet op een zijspoor gezet worden. “De gezamenlijke politieke partijen en de drie betrokken provincies moeten zorgen dat deze treinverbinding hoger op de politieke agenda komt”, zegt Jasper Oude Vrielink (CDA).

Behoefte

“In 2018 heeft onze fractie voor het eerst aandacht gevraagd voor de Nedersaksenlijn. Er is voor onze gemeente behoefte aan een treinverbinding tussen Almelo en Groningen. Nu blijkt uit een brief van eind januari van de staatssecretaris dat er alternatieven worden onderzocht. Het klinkt alsof de Nedersaksenlijn op een zijspoor wordt gezet.”

Beroep op alle partijen

Het CDA-raadslid doet een beroep op alle partijen om, richting Tweede Kamerverkiezingen, de provinciale en landelijke fracties te gebruiken om de noodzaak van de Nedersaksenlijn onder de aandacht te brengen.

Focus op wegverbinding Zwolle

Wethouder Erik Volmerink wil het mogelijke doen om de de Nedersaksenlijn hoger op de agenda te krijgen. Hij geeft aan dat momenteel de focus volledig ligt op een snellere wegverbinding vanuit Twente naar Zwolle. “Als we dat bereikt hebben en daar lijkt het nu wel op, dan moet er voor de Nedersaksenlijn wel een stap bijgezet worden, voordat we deze hoger op de agenda krijgen. Als wij dit echt willen laten slagen, dan roep ik inderdaad de politiek op om zich te verenigen.”

Studenten en inwoners

“Heel veel studenten en andere inwoners maken bijna dagelijks gebruik van het vervoer richting het noorden. Studenten die aan de Rijksuniversiteit Groningen studeren, gaan wekelijks op en neer via het openbaar vervoer”, vertelt Oude Vrielink, als student aan de universiteit in Groningen zelf ervaringsdeskundige.

Ruim twee-en-half-uur onderweg

“Vanuit Tubbergen ga je eerst met de bus naar Almelo, vervolgens naar Zwolle met de trein, en dan stap je in Zwolle over naar de trein naar Groningen. In totaal reis je ruim twee en half uur. Soms mis je de overstap in Zwolle of is de verbinding niet goed op elkaar aangesloten en dan duurt het nog langer. Met de Nedersaksenlijn kun je in Almelo instappen. Dat scheelt zo een uur.”

Meer dan lokale spoorverbinding

Het gaat om meer dan een lokale spoorverbinding. De Nedersaksenlijn is niet alleen essentieel voor de verdere economische ontwikkeling van het aantrekkelijke woongebied in de regio tussen Veendam en Twente. Maar ook als aansluiting op de toekomstige snelle treinverbinding van Amsterdam via Groningen naar Bremen, Hamburg en Scandinavië en toekomstige mogelijkheden voor goederenvervoer.
Oude Vrielink: “Er ligt een heel goed plan. De Nedersaksenlijn moet er komen, het zou mooi zijn om dit als punt in de partijprogramma’s te krijgen.”

Openbare infosessie

De Stichting Nedersaksenlijn houdt dinsdagavond 9 maart een brede online bijeenkomst. De stichting organiseert deze samen met het regionale bedrijfsleven en overheden. Meer over deze bijeenkomst en de Nedersaksenlijn is te lezen op de website https://wdshow.nl
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.