Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Eindelijk: neerslagtekort wordt neerslagoverschot in Twente

2021012901 dinkel
Dinkel buiten de oevers.
Beeld: Twente FM

TWENTE – Waterschap Vechtstromen verwacht dat het neerslagtekort in Twente komende week zal overgaan in een neerslagoverschot.


Dat zou betekenen dat Twente éindelijk het tekort heeft opgelost dat door twee zeer droge zomers is veroorzaakt. Het neerslagtekort in het gebied van Vechtstromen is de laatste tijd al aanzienlijk gedaald door de vele neerslag.

Ook de grondwaterstanden zijn gestegen.

Het neerslagtekort is nu nog 13 millimeter, maar in de grafieken is te zijn dat dat waarschijnlijk komende week verandert.
“Momenteel bevinden de meeste grondwaterstanden zich op of iets boven de normale waarden voor de tijd van het jaar,” aldus het waterschap. “We houden echter nog steeds zo veel mogelijk water vast in onze retentiegebieden om water te sparen voor droge periodes. Zo staan de meeste stuwen, waar het kan, ook nog hoog. Dat is best bijzonder want normaal gesproken rond deze periode is er een overschot van 160 millimeter. Dat water voeren we dan altijd af via de Vecht naar het IJsselmeer.”

Balans tussen te veel en te weinig water

Het waterschap blijft zoeken naar een balans tussen te veel en te weinig water.
“Het blijft zoeken naar balans. Het water dat nu valt, willen we zo veel mogelijk vasthouden in ons hoge gebied. Zonder dat we voor overlast zorgen. Grondeigenaren willen straks bijvoorbeeld hun land kunnen bewerken. Als we opnieuw een heel droog voorjaar krijgen met weinig neerslag en veel verdamping, dan kan het tekort weer heel snel oplopen. Dat zagen we de afgelopen jaren gebeuren.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.