Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Ministerie van VWS stuurt Noordoost-Twentenaren brief over Donorregister

Donorregister
Donorregister ja nee
Beeld: Twente FM

NOORDOOST-TWENTE – Circa 40.000 inwoners van Noordoost-Twente hebben nog geen keuze vastgelegd in het Donorregister. Komende week zal het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dan ook iedereen van 18 jaar en ouder in Twente die nog geen keuze heeft gemaakt een brief sturen met de vraag dit alsnog te doen.


Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Wanneer iemand geen keuze maakt, komt deze in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat organen en weefsels na het overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Minister van Ark van het ministerie van VWS: “Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister. Op dit moment hebben 9 miljoen volwassenen dit al gedaan.”

Brieven van het Donorregister

Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. Inwoners van Noordoost-Twente die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvangen de eerste brief rond 10 februari en zes weken later een eventuele herinnering. Mocht er daarna nog geen keuze zijn gemaakt, wordt iemand opgenomen in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Helft Noordoost-Twentenaren keuze gemaakt

Ongeveer de helft van de Noordoost-Twentenaren heeft inmiddels een keuze gemaakt. De bereidheid om na overlijden een orgaan af te staan is onder Dinkellanders het grootst. 61,4 procent van de inwoners die al een keuze heeft gemaakt geeft hier toestemming voor. In Oldenzaal (59,1), Tubbergen (59,7) en Losser (56) ligt dit percentage iets lager.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.