Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Tubbergen en Dinkelland gaan door met Terugwinnaars

Otto containerbakken
Otto containerbakken
Beeld: Twente FM

TUBBERGEN/DINKELLAND - De gemeenten Tubbergen en Dinkelland zijn in 2020 samen met ROVA actief aan de slag gegaan met de aanpak Terugwinnaars en gaan hiermee door.


In deze aanpak staat kwaliteit van grondstoffen, zoals pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) en gft (groente-, fruit- en tuinafval) centraal. Tijdens de inzameling hiervan komt ROVA regelmatig containers tegen met vervuiling. De eerste resultaten van de aanpak in 2020 zijn bemoedigend. Dat is de reden dat de aanpak Terugwinnaars in 2021 wordt voortgezet.

Voorlopers

Dit betekent dat inwoners ook dit jaar weer Voorlopers van ROVA in de straat zullen zien lopen. De Voorlopers controleren steekproefsgewijs in opdracht van de gemeente de inhoud van de containers die aan de straat staan. Containers met onjuiste inhoud worden niet geleegd. Inwoners worden gevraagd de vervuiling uit de container te halen.

Communicatie

Naast de controles is voorlichting een belangrijk onderdeel van de aanpak. Waar de communicatie zich afgelopen jaar voornamelijk richtte op pmd, breidt de communicatie zich dit jaar uit naar meerdere grondstoffen zoals gft, papier & karton en textiel. De gemeentes zoeken hierbij nadrukkelijk de samenwerking met haar inwoners op. Wethouder Ben Blokhuis van gemeente Dinkelland: “Deze personen kunnen straks de hoofdrol spelen in onze communicatie-uitingen. We willen onze inwoners graag bij de aanpak betrekken. Dat kan al heel eenvoudig door in onze communicatie-uitingen zichtbaar te zijn. Ook is het natuurlijk veel leuker om een bekende te zien op een poster in plaats van een model.”

Maatwerkacties

Ook zoeken de gemeente en ROVA de dialoog op met inwoners. Er staan verschillende maatwerkacties op het programma waarbij inwoners worden betrokken. Zo krijgen de gemeente en ROVA een goed beeld van wat er speelt op het gebied van afvalscheiding onder inwoners, zodat hier rekening mee gehouden kan worden.

Belangrijk

Dat het goed scheiden van grondstoffen van het restafval echt belangrijk is, zien de gemeentes regelmatig terug in de praktijk. Een vuilniswagen van ROVA leegt per rit de containers van zeshonderd huishoudens. Als daar een aantal containers met veel vervuiling tussen zit, kan het zijn dat de hele vracht wordt afgekeurd. “Zonde van het geld en slecht voor het milieu”, vertelt Bekhuis. “Grondstoffen leveren geld op als ze goed, maar het verbranden van restafval kost ons juist extra geld. En erger nog, door een afgekeurde vracht gaan ontzettend veel nuttige grondstoffen verloren.”

De wethouders geven graag het goede voorbeeld en worden daarom een van de gezichten binnen de communicatiecampagne.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.