Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

VVD vraagt naar aanpak zorgfraude

2020 43 noortje haarman
Noortje Haarman
Beeld: Twente FM

TUBBERGEN – De fracties van de VVD van Tubbergen en Dinkelland maken zich zorgen over de infiltratie van de criminaliteit in de zorgwereld en of ook de lokale overheden in Twente hier wel voldoende controle uitoefenen.


“De cliënten en eerlijke zorgaanbieders mogen hier niet de dupe van zijn, fraude en criminaliteit in de zorg moeten bij de bodem worden aangepakt!”, aldus Noortje Haarman van de fractie Gemeentebalnegn VVD in Tubbergen.
De fractie stelde hierover schriftelijk een aantal vragen aan het college. Joris Poffers van de Dinkellandse VVD diende bij het college van de gemeente Dinkelland dezelfde vragen in.

Zorg en Criminaliteit

Op vrijdag 15 januari is het rapport ‘verwevenheid Zorg en Criminaliteit’ aangeboden aan de Tweede Kamer.
Hierin staan gevallen van zorgfraude in Twente, die geconstateerd werden in de periode 2017 tot en met 2019. Het gaat daarbij om meer om seksuele uitbuiting van cliënten, mensensmokkel, hennepteelt, wapenbezit en uitkeringsfraude.

Malafide zorgorganisaties

Betrokkenen geven tijdens het onderzoek aan dat toetreding tot de zorgmarkt relatief eenvoudig is voor malafide zorgorganisaties door lage drempels en onvoldoende barrières.
In de regio Twente is bij 22 zorgaanbieders ondermijnende criminaliteit geconstateerd, echter wordt vermoed dat dit er in werkelijkheid meer zijn.

Bij de aanbesteding van zorgaanbieders door gemeenten kan niet altijd op voorhand worden gesignaleerd dat een aanbieder betrokkenheid heeft bij ondermijnende criminaliteit. In een Kamerbrief wijst minister De Jonge op het belang van goed inkoop- en contractmanagement door gemeenten. Hierbij kunnen het Twentse barrièremodel en pgb-fraudebarrièremodel ingezet worden.

Twentse barrièremode

Tubbergen hanteert het Twentse barrièremodel. Volgens informatie van Gemeentebelang/VVD heeft Tubbergen meer dan driehonderd raamovereenkomsten met zorgaanbieders, waarvan op minder dan honderd door cliënten een beroep wordt gedaan.

Vooraf screenen

In de begrotingsraad van 10 november 2020 is raadsbreed de motie 2020-Haarman/De Boer/Plegt-Stamsnieder-1 over het inkoopmodel zorgaanbieders aangenomen. In de motie wordt gewezen op de gemeenten Almelo en Hof van Twente die een model hanteren waarbij aan het contracteren vooraf, in plaats van achteraf strakker wordt gescreend.

Het college is opgedragen onderzoek te doen naar dat model met als oogmerk inzichtelijk te maken welke effecten (waaronder kosten en baten) invoering daarvan voor Tubbergen zou hebben. De fractie van Gemeentebelang/VVD vraagt het college of er al actie ondernomen is na de unaniem aangenomen motie. “Als dat niet het geval is, willen we weten welke eerste stap de wethouder gaat zetten”, aldus Haarman. “In dat rapport worden diverse mogelijkheden in preventie en signalering beschreven. Onze fractie wil weten of daarbij maatregelen zijn die college overneemt. En ook of het college de raad wil informeren over het daarin beschreven persoonsgebonden budget-barrière-model.”

Daarnaast wil de fractie weten welk model volgens het college het meest geschikt om de geconstateerde vormen van criminaliteit tegen te gaan.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.