Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Geen lekkage NAM-putten Rossum volgens college Dinkelland

34 nam
De locatie van de NAM in Rossum, gefotografeerd vanaf de openbare weg, door SsaT.
Beeld: Twente FM

ROSSUM – Er is geen vervuild water weggelekt bij de NAM-putten in Rossum.


Dat stelt het college van de gemeente Dinkelland naar aanleiding van vragen van Lokaal Dinkelland. Ook het mogelijke verband tussen de gewas- en bomensterfte en de injectieputten is ongegrond verklaard.

Het gerucht gaat al lange tijd dat er afvalwater weglekt bij de NAM-locatie in Rossum. Dit is volgens de gemeente, die dit heeft nagevraagd bij de NAM, onjuist.
“Hoewel de druk in de bodem in de regel met de diepte toeneemt, is de druk in een leeg geproduceerd gasveld altijd lager dan de druk van een kolom water van circa 1 kilometer. Daardoor stroomt het injectiewater bij aanvang van de injectie in principe altijd 'vanzelf' in het reservoir.”

Deze druk is in 2017 door het Staatstoezicht op de Mijnen gecontroleerd. Hierbij zijn geen afwijkingen gevonden.

Geen verband met bomensterfte

Ook lijkt er geen verband te zijn tussen de slecht groeiende gewassen en bomensterfte en de NAM-putten. Het college stelt dat dit diverse keren is onderzocht. “De bewering van sommige deskundigen dat gas kan ontsnappen uit het gasreservoir als gevolg van het injecteren van water is naar ons bekend diverse keren onderzocht. [..] De Raad van Staat heeft deze argumenten in 2011 in een beroepsprocedure ongegrond verklaard.”

De stichting Stop Afvalwater Twente deed onlangs nog een oproep voor een onafhankelijk onderzoek naar de afvalwaterinjecties in Noordoost-Twente.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.