Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

‘Avondklok? Dan kan buitenverlichting uit’

03 sterrenhemel
Sterrenhemel.
Beeld: Twente FM

LATTROP –Bij Cosmos sterrenwacht in Lattrop zien ze een voordeel in de avondklok: het kan lichtvervuiling tegengaan. “Als er dan toch een avondklok komt, is al die buitenverlichting niet meer nodig.”


Medewerker Arnold Tukkers heeft in de sterrenwacht al zó vaak over de effecten van lichtvervuiling verteld, dat hij meteen een mogelijkheid in de mogelijke avondklok zag.

“In Frankrijk zijn een heleboel burgemeesters die hier voor pleiten en er werk van maken. Verlichting van etalages is bijvoorbeeld vrij nutteloos als er toch niemand naar komt kijken.”
Zo’n beleid zou ook wat voor ons kunnen zijn, stelt Tukkers. “Als er 's avonds bijna niemand meer naar buiten mag, is de meeste buitenverlichting ook overbodig. Niet alles hoeft uit natuurlijk – het moet wel veilig blijven – maar laten we Nederland weer donker maken."

Buitenverlichting uit is dus zijn advies. "Dan kun je de sterrenhemel weer in volle glorie bewonderen. Bijkomend voordeel: zo besparen we ook nog eens heel veel geld.”

Lichtvervuiling kan het dag- en nachtritme van mensen en dieren verstoren en het heeft invloed op de groeiwijze van planten.

Cosmos sterrenwacht is gevestigd op een van de donkerste plekken van Nederland, namelijk Lattrop maar zelfs daar worden astronomische waarnemingen bemoeilijkt door lichtvervuiling. “Om nog maar niet te spreken over andere delen van het land”, aldus Tukkers. “Ik gun iedereen de pracht en weldaad van een écht donkere nacht en daar is de tijd van de avondklok hét moment voor. Ik roep daarom op: maak het donker donker.”
::foto2::

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.