Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Aanleg vijzelturbine op Singraven officieel begonnen: landgoed weer stap dichterbij energieneutrale doelstelling

2021 03 vijzelturbine
De aanleg vijzelturbine op Singraven officieel begonnen.
Beeld: Twente FM

DENEKAMP - Op landgoed Singraven is dinsdag het startschot gegeven van de aanleg van de vijzelturbine. De vijzel gaat stroom opwekken met behulp van waterkracht uit de Dinkel en daarmee blijft de ‘waterkrachttraditie’ op het landgoed ook in de toekomst gewaarborgd.


Landgoed Singraven bestaat 600 jaar en zolang wordt er al energie opgewekt middels waterkracht. De bedoeling is dat het landgoed in de toekomst energieneutraal wordt, waarbij geen gebruik meer wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. “De vijzelturbine is een flinke stap in de goede richting,” vertelt Gerrit Tijman op Smeijers, secretaris van Coöperatie Duurzaam Singraven. “Voor ons leden van de coöperatie is het startschot van de werkzaamheden een echte mijlpaal. Na een voorbereiding van meer dan twee jaar is het vandaag eindelijk zover: aannemer Negam brengt de damwanden voor de bouwput aan en daarmee start het project officieel.”
Voorzitter Wilfried Spekhorst knikt instemmend: “Dankzij dit Dinkelwater is een duurzame toekomst de enige toekomst.”

Plaats

De vijzel komt naast de plek van de huidige ‘waterval’ tegenover de watermolen, waar nu drie schutten in de Dinkel het niveau in de BovenDinkel op peil houden.

Landgoed

Het initiatief voor de vijzelturbine kwam van de stichting Edwina van Heek, eigenaar van het landgoed. Het idee werd uitgewerkt door een werkgroep en uiteindelijk uitgevoerd door Coöperatie Duurzaam Singraven. Rentmeester Kees Jan Meijer heeft namens Edwina van Heek zitting in de coöperatie. Meijer: “Waterkracht is al 600 jaar bron van energie op het landgoed en de vijzelturbine zorgt ervoor dat die techniek ook in de toekomst gebruikt gaat worden. De energie van het vallende water wordt omgezet in elektriciteit met een schaalgrootte die past bij het landgoed.”

Historisch karakter

Vanwege het historische karakter van het landgoed, is er veel overleg geweest met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en de provinciale Monumentencommissie. De vijzelturbine wordt zodanig ingepast dat het geen inbreuk maakt op het historische karakter van de locatie.

Levensduur

De levensduur van de vijzel is meer dan 30 jaar. Daarna zal de vijzelturbine na groot onderhoud nog vele jaren meegaan.

280.000 kWh

De voorziening gaat naar verwachting 280.000 kWh op jaarbasis produceren; een hoeveelheid die gelijk staat aan het elektraverbruik van ongeveer tachtig huishoudens. Dat is voldoende voor de elektrabehoefte van de bewoners van het landgoed.

Geen zonnepanelen meer nodig

“Sterker nog; het zorgt ervoor dat de nieuwbouwwoningen op het landgoed geen zonnepanelen nodig hebben,” aldus rentmeester Meijer. “Aardgasvrij zijn de woningen sowieso, maar zonnepanelen zijn ook niet gewenst in de historische omgeving. Dankzij de vijzelturbine is er genoeg energie waardoor aardgas en zonnepanelen overbodig zijn.”

Voorjaar

De werkzaamheden duren naar verwachting tot in de loop van het voorjaar.

Complimenten

Wethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland is zeer te spreken over het initiatief. “Duurzaamheid en vooral het opwekken van hernieuwbare energie is essentieel voor onze toekomst en daar zijn we als gemeente druk mee bezig. Maar dat kunnen we natuurlijk niet alleen. Daarom vind ik dit een fantastisch initiatief. Ik wil mijn complimenten uitspreken naar de coöperatie. Zij hebben ontzettend hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Nu kan daadwerkelijk de schop in de grond, zodat bewoners en pachters van het Singraven over een tijdje van stroom worden voorzien door het water uit de Dinkel.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.