Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

‘Onderzoek afvalwaterpraktijken nou eens’

34 nam
De locatie van de NAM in Rossum, gefotografeerd vanaf de openbare weg, door SsaT.
Beeld: Twente FM

TWENTE - De stichting Stop Afvalwater Twente doet een hernieuwde oproep voor een onafhankelijk onderzoek naar de afvalwaterinjecties in Noordoost-Twente.


“Maar we lijken wel een roepende in de woestijn,” aldus Freddy Mensink, woordvoerder van de stichting. “Wij geloven dat er een betere oplossing bestaat dan het dumpen van afvalwater in onze bodem."

De stichting vraagt al jaren om onafhankelijk onderzoek en degelijk toezicht op de afvalwaterinjecties door de NAM in Noordoost-Twente. "Maar dat gebeurt maar niet.”

Volgens de stichtingsleden is er sprake van disfunctioneren van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Het SodM valt onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

“Terwijl het ministerie zelf financieel belang heeft bij oliewinning. De gemeenten en de provincie staan buitenspel, om nog maar te zwijgen over de invloed die bewoners hebben: geen enkele dus. Dit moet gauw veranderen en daar gaan wij ons hard voor maken, tot in politiek Den Haag.”

Brieven sturen

De stichting gaat brieven sturen naar de inspecteur-generaal der Mijnen en de Onderzoekraad voor de Veiligheid. “Om aandacht te vragen voor het disfunctioneren van SodM en de grote gevaren voor de veiligheid van burgers nogmaals aan de kaak te stellen. Om nog meer druk uit te oefenen zullen we binnen afzienbare tijd ook de Veiligheidsregio Twente schriftelijk van de risico’s op de hoogte brengen en vragen om in het belang van de veiligheid van de inwoners van Twente actie te ondernemen.”

Het zit Mensink en de andere stichtingsleden dwars dat de NAM niet naar andere oplossingen zoekt. “De NAM blijft hardnekkig bij de voor hen goedkoopste oplossing; het injecteren van chemisch vervuild productiewater. De NAM wil onvoldoende duidelijk en snel toewerken naar ons laatste voorstel: een circulair proces.”

www.stopafvalwatertwente.nl
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.