“Ik ben altijd tegenstander geweest van grootschalige zonneparken, omdat ik het heel jammer vind dat kostbare en voedselrijke landbouwgrond opgeofferd wordt voor dit soort megaprojecten. Terwijl er veel betere rendementen te behalen zijn met veel minder landschapsvervuiling. En waarom maken wij dan een keuze om honderden voetvalveldengrootte zonneparken te realiseren die écht afzichtelijk zijn, terwijl wij veel betere mogelijkheden hebben om in te zetten voor schonere energie-opwinning? ”
Landbouwvervuiling
De meningen over of een zonnepark landbouwvervuiling is, zijn verdeelt. Tiethoff is duidelijk, zij vindt van wel: “De landbouwgrond heeft vijfentwintig jaar geen voeding gehad. Er groeit niks meer onder. Je wordt lekker gemaakt met hartstikke mooie beelden maar het is afzichtelijk en er is lawaai.”
Windenergie uit Duitsland?
Door regels en wetten kan Nederland niet zomaar windenergie uit Duitsland krijgen. “Wij hebben de windmolens staan aan de Duitse kant. Daar kijk ik ook tegen op. Alleen, die windmolens staan heel vaak stil. En hoe pijnlijk is het dan dat wij niet met een stroomkabel naar Duitsland kunnen om daar ook die stroom af te nemen?”
Gemiste kansen?
Tiethoff ziet een aantal gemiste kansen. Naast dat er geen windenergie uit Duitsland komt, ziet zij ook nog een aantal lege daken. “Wij hebben heel veel bedrijven met hele grote daken die ontzettend graag ook zonnepanelen op de daken willen hebben. Want laten we het uitspreken: zonnepanelen horen op daken. Die bedrijven kunnen dan op een mooie manier de daken verleasen, kunnen daardoor nog goedkoper aan stoom komen, hebben we allemaal win-win. Daar moeten we naar kijken.”
Verkeerde keuzes?
“Ik denk dat wij als Nederland verkeerde keuzes maken. Dat wij niet moeten zeggen: ‘per gemeente moet u zoveel groene energie opwekken’. Dan denk ik: ‘Hoe kunnen wij dat voor heel Nederland op bepaalde gebieden, waar dat mogelijk is, de energie opwekken en dat verdelen over Nederland?”
Het hele interview op de radio is
hier te beluisteren.