Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Druk jaar voor Brandweer Twente

Brandweerauto
brandweerauto
Beeld: Leon de Man

TWENTE - Brandweer Twente kwam 4.113 keer in actie om brand te bestrijden en hulp te verlenen in 2020. Dat is iets meer dan in 2019. Toen waren er 4.038 incidenten.


Vanuit negenentwintig kazernes verleende de brandweer gemiddeld ruim elf keer per dag hulp aan de inwoners van Twente.
Op de website jaarbericht.brandweertwente.nl is een overzicht te vinden van alle incidenten en overige activiteiten van het afgelopen jaar.

Druk jaar

"We hebben een gemiddeld, maar een druk jaar achter de rug", vertelt Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. "Iets meer incidenten dan in 2019. Dat komt vooral doordat we in het afgelopen jaar meer stormdagen gehad hebben dan in het jaar daarvoor. Ook moesten we vaker assistentie verlenen aan de ambulancedienst. Dat zien we terug in het aantal dienstverleningen (van 746 naar 829). Het aantal branden daalde van 1.457 naar
1.369. Een goede ontwikkeling, maar dat zijn er toch bijna vier per dag. Branden hebben enorm veel impact, dat zag je deze week ook weer in Zuna waar een woonboerderij door brand werd verwoest. We blijven ons onverminderd inzetten om het aantal branden omlaag te krijgen."
Een overzicht van de incidenten per Twentse gemeente is hier te vinden.

Impact COVID-19

"Inwoners kunnen altijd rekenen op de inzet van de brandweer, maar door COVID-19 moesten we extra waakzaam zijn op onze paraatheid. Gelukkig hebben we onder onze repressieve collega’s weinig positieve besmettingen gehad zodat we onze paraatheid altijd konden borgen vanuit alle 29 kazernes. Ook kregen we door COVID-19 een steuntje in de rug. Door het thuis werken van vrijwilligers hadden we minder te maken met tekorten overdag."

Grote branden

De meeste branden weten we met één eenheid te blussen. In een klein deel van het totaal aantal branden ging het om achtentwintig (zeer) grote branden. Zo bestreden we vanuit meerdere kazernes een brand bij een autobedrijf in De Lutte op 23 mei. En vlak voor kerst nog twee grote incidenten in Borne en Hengelo. Een overzicht van de bijzondere incidenten en activiteiten is te vinden op: jaarbericht.brandweertwente.nl.

Nieuwe vrijwilligers

Met de verhuizing in Almelo is de brandweer het nieuwe jaar voortvarend begonnen. Ook zal de brandweer in februari, net als in 2020, weer nieuwe brandweervrijwilligers gaan werven. "We moeten onze paraatheid blijven borgen en daarom is het noodzakelijk om, ondanks dat we midden in de coronacrisis zitten, nieuwe vrijwilligers te gaan aantrekken. We zoeken dus enthousiaste mannen en vrouwen die een steentje willen bijdragen aan een veilig Twente. In februari gaan we daarom een online campagne voeren."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.