Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Oldenzaal sterke stijger woonlasten

34 geld loon
Geld tellen.
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - De woonlasten in alle Twentse gemeenten zijn in 2021 gestegen, maar de sterkste stijging was te zien in de gemeente Oldenzaal. Daar stegen de lasten gemiddeld met zo'n 20 procent.


De stijging is afhankelijk van het woningtype en de gezinssamenstelling, Woningeigenaren zijn in 2021 gemiddeld zo'n 16 procent meer kwijt, huurders gaan tot wel 26 procent meer betalen.

Volgens de gemeente is verhoging van de lasten vooral noodzakelijk omdat het gescheiden inzamelen van afval minder oplevert en er bij hoogbouw ook gescheiden inzameling is geïntroduceerd.

Overigens is Oldenzaal nog altijd een van de goedkopere gemeenten om te wonen in vergelijking met andere Twentse gemeenten.

Stijging andere gemeenten

Ook andere gemeenten in onze regio hebben hun lokale lasten verhoogd. De gemeentelijke lasten bestaan uit drie componenten. Afvalstoffenheffing en rioolheffing betaalt ieder huishouden, woningeigenaren betalen daarnaast ook onroerendezaakbelasting (ozb). Dat is een belasting over de waarde van het eigen huis. De lasten in Losser stegen met gemiddeld 2,3 procent, maar ook in Tubbergen (2,5 procent), Dinkelland (3 procent), Wierden (1,5 procent) en Almelo (3,8 procent) gingen de lasten omhoog.

Duurste gemeente in Twente is, net als vorig jaar Haaksbergen. Niet geheel verrassend aangezien die gemeente kampt met structurele tekorten.

Landelijke trend

De meeste Twentse gemeenten zitten met de stijging onder het landelijk gemiddelde van 4,1 procent. Vereniging Eigen Huis becijferde dit op basis van een steekproef. Dat is een minder grote stijging dan vorig jaar, toen waren huiseigenaren volgens VEH 5,2 procent meer kwijt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.