Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Balansen in dierentuin; vermoeiend, dat schaapjes tellen…

53 balansendierentuin
Vermoeiend, dat balansen bij de schapen... Zijn ze allemaal al geteld?
Beeld: Twente FM

NORDHORN – Net als elk ander bedrijf moet Tierpark Nordhorn balansen. Dieren tellen dus.


Tellen, meten en wegen; rond de jaarwisseling zijn alle dieren in de dierentuin aan de beurt voor het balansen. De inventaris wordt namelijk niet alleen in supermarkten en winkels in beeld gebracht, maar ook in dierentuinen. Op de balanslijst van Tierpark Nordhorn van dit jaar staan 2063 dieren van 103 soorten.

“Bij grote dieren als de bizon is het tellen eenvoudig”, vertelt dierenarts Dirk Wewers. “Bij andere diersoorten is het een stuk lastiger, zoals bij insecten en parkieten. Daarvan moeten we het aantal schatten. Die kunnen we natuurlijk ook niet stuk voor stuk wegen.”

De parkieten zijn ook dit jaar het talrijkst in de dierentuin, met zo’n driehonderd stuks, gevolgd door de ongeveer 150 zebravinken.

Of er komend jaar veel gaat veranderen in het dierenbestand, hangt van meerdere dingen af. Of er jonge dieren geboren worden natuurlijk, maar het is ook mogelijk dat dieren verhuizen voor bijvoorbeeld fokprogramma’s of als ruil.

“Het jaar 2020 was een erg grote beproeving voor dierentuinen,” aldus Wewers. “Tot twee keer toe moesten de deuren sluiten en het park is nog niet open. Hoewel we geen inkomsten van entreegelden meer hebben, blijven we wel de verantwoording over de dieren houden, maar ook over de dierbescherming. De wereldwijde bedreiging van vele diersoorten mag ondanks corona niet vergeten worden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.