Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Welman kijkt uit naar Boeskool is Lös

53 20 oldenzaal burgemeester
Burgemeester Patrick Weldam
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Voor Oldenzaal had het jaar 2020 een jubeljaar moeten worden. “Denk aan 100 jaar Quick en 66 jaar carnaval. Maar het jaar zag er ineens heel anders uit.”


Burgemeester Patrick Welman van de gemeente Oldenzaal moest dit voorjaar de carnavalsoptocht afgelasten vanwege storm. Toen kwam corona en onder andere ook De Boeskool is Lös ging niet door. Hoe was dat voor de burgemeester van Boeskoolstad? Wat bleef de burgemeester van dit jaar het meeste bij en wat verwacht hij van het nieuwe jaar? Twente FM ging met hem in gesprek daarover.

Bijzonder jaar

Welman kijkt terug op een zeer bijzonder jaar. Waarin niet voor niets de verwachtingen heel hoog waren. “We hadden eind 2019 gezegd, dat 2020 het jubeljaar voor Oldenzaal moest gaan worden.” Oldenzaal had veel festiviteiten en evenementen gepland: “Denk aan 100 jaar Quick, maar ook aan het carnaval dat 66 jaar bestaat. Door Covid-19 zag het jaar er ineens heel anders uit. Je krijgt te maken met een situatie die je niet kent.”

Trots op saamhorigheid

Trots is de burgemeester op de saamhorigheid in de gemeenschap. “In onze gemeenschap zijn mensen in staat heel snel bij te schakelen en op te komen voor de medemens. In dat opzicht heb ik veel mooie dingen gezien.”

Wat hem nog steeds raakt is het telefoongesprek dat hij voerde met de dochter van een inwoonster van Oldenzaal, die aan corona overleed. “De dochter was in Frankrijk en kon niet naar de uitvaart van haar moeder komen.”

Enorme opgave

In het nieuwe jaar staat Oldenzaal voor een enorme financiële opgave, weet Welman. “De stijgende zorguitgaven, de naweeën van corona, andere maatschappelijke opgaven als de energie transitie, de klimaatadaptatie. Een enorme uitdaging, die we niet alleen aan kunnen. We moeten de samenwerking blijven zoeken met de andere gemeente in Noordoost-Twente.”

Stedke van Plezier

Waar hij naar uitkijkt is Oldenzaal als Stedke van Plezier. “Dat heb ik enorm gemist. Ik hoop dat we de komende zomer de Boeskool is Lös, en eind 2021 begin 2022, weer carnaval in Noordoost-Twente kunnen vieren. Dat zijn wel de momenten waar ik echt naar uitkijk.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.