Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Carbid: dit zijn de regels

50 carbid
Carbid knallen.
Beeld: Twente FM

TWENTE – Op oudejaarsdag carbid knallen? Daaraan zijn veel regels aan verbonden. Heel veel.


Zo mag er op oudejaarsdag alleen van 10.00 tot 16.00 uur buiten de bebouwde kom carbid geschoten worden. Daarnaast moeten carbidschieters 16 jaar of ouder én nuchter zijn. En er mogen alleen bussen zonder deksel gebruikt worden, met een inhoud van maximaal 30 liter.

Verder moeten er voorzorgsmaatregelen genomen zijn wat betreft gehoor- en zichtbescherming, maar ook EHBO en blusmiddelen.

De groepsgrootte bestaat een groep van maximaal vier personen óf de grootte van één gezamenlijk huishouden. Dat betekent dat toeschouwers, het plaatsen van feesttenten en het schenken van drank dit jaar niet bij het carbidschieten mogen.
::volgendepagina::
Verder moet de grondeigenaar schriftelijke toestemming geven en moet de melding van het carbidschieten voor 28 december bij de gemeente binnen zijn.
Tijdens het schieten moet er een toezichthouder van minimaal 18 jaar oud aanwezig zijn.

Dan zijn er nog regels voor de schietplaats. Die moet ten minste 75 meter van gebouwen vandaan zijn en ten minste 150 meter bij stallen vandaan.

Er zijn zelfs regels wat betreft vogelbeschermingsgebieden want de schietplaats moet minstens 500 meter bij die gebieden vandaan zijn.

Vervolgens mag er niet worden geschoten in de richting van bebouwing of wegen. Ook moet het schietterrein worden afgezet met lint en er mogen niet meer dan zes bussen gebruiksklaar liggen en de bussen moeten ook nog eens stevig verankerd zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.