Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Vechtstromen maakt zich zorgen over kookresten

52 olie
Olie op water.
Beeld: Twente FM

TWENTE – Waterschap Vechtstromen vreest voor watervervuiling door kerstdiners en oliebollen.


Er wordt namelijk meer dan ooit thuis gekookt tijdens de feestdagen maar dat betekent ook dat etensresten vaak in het riool terechtkomen. Problematisch, want die kunnen verstoppingen veroorzaken. Vechtstromen vraagt daarom om etensresten in de prullenbak te doen en vooral geen frituurvet in het riool te laten verdwijnen.

Vetresten

“Wat kun je wel doen? Het aangekoekte vet in de pan verwijderen met keukenrol. Dit mag vervolgens bij het restafval. Restjes kun je natuurlijk bewaren, maar gaat het weg, spoel het dan niet door het riool en doe het in de groencontainer.”

Frituurvet

“Laat overgebleven vet- en olieresten eerst afkoelen en giet ze dan in een plastic fles. Vervolgens lever je de gevulde fles in bij een gele container in de buurt. Het is beter voor het riool én duurzamer. Van frituurvet wordt namelijk biodiesel gemaakt en de plastic verpakking wordt gerecycled.”

Vooral na het oliebollen bakken verdwijnt veel frituurvet in het riool. Het stollend vet belemmert het functioneren van het riool en zorgt dan voor storingen en overlast op de rioolwaterzuivering.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.