Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Oorzaak ‘roze kanaal’ bij Denekamp blijkt kroosvaren

51 rozekanaal liggend
Het kanaal Almelo-Nordhorn in Denekamp - bij de brug op de Schiphorstdijk - kleurt al een tijdje roz
Beeld: Twente FM

DENEKAMP – Het water op het kanaal Almelo-Nordhorn bij Denekamp kleurt al een tijdje roze. De oorzaak blijkt een plantje met de naam azolla.


Het ‘roze kanaal’ komt regelmatig voorbij in foto’s op sociale media. Twente FM besloot waterschap Vechtstromen te vragen wat de roze kleur veroorzaakt. “Azolla dus, oftewel kroosvaren,” legt Alberta Groteboer uit. Zij is adviseur waterkwaliteit bij waterschap Vechtstromen. “Ik ben na jullie vraag ter plekke gaan kijken en kon al snel vaststellen dat het om kroosvaren gaat. Kroosvaren kleurt van groen naar roze als het uitbloeit. Het is vergelijkbaar met het ‘gewone’ kroos dat vaak op water groeit, maar dan met een andere kleur. Tussen de kroosvaren op het kanaal groeit trouwens ook gewoon kroos.”

Schadelijk is het dus niet? “Nee, daar is geen sprake van. Het vormt wel een dichte mat op het water, maar er komt nog wel licht via de zijkant naar binnen en via de sporen die de zwanen trekken. Ik voorzie geen problemen met zuurstof of iets dergelijks.”

Azolla is niet ongebruikelijk. “Het kom wel vaker voor, vooral in water met geen of weinig doorstroming en met veel voedingsstoffen, zoals dit kanaal. Het kan trouwens zó weer uitgebloeid zijn en niet meer zichtbaar. Dan zinkt het naar de bodem waar het een sliblaagje vormt en dan is het weer voedingsstof voor volgend jaar.”

Vragen mag altijd

Het waterschap ontvangt graag dit soort vragen, benadrukt Groteboer. “We hebben heel veel contactpersonen in het gebied, maar er kan altijd iets zijn waar we de aandacht nog niet op gevestigd hebben. Mochten er bijzondere dingen zijn die inwoners opvalt wat betreft waterkwaliteit in ons gebied, dan horen we dat graag.”

www.vechtstromen.nl
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.