Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Luiden kerkklokken met jaarwisseling?

Denekamp
Denekamp
Beeld: Leon de Man

DINKELLAND - Als het aan CDA Dinkelland ligt, luiden de kerkklokken om 00.00 uur tijdens de jaarwisseling.


Zij doen via Twitter een oproep aan alle kerken om de kerkklokken te luiden als teken van verbondenheid in deze tijd.

::foto2::

Alleen

Chris van Dam van het CDA hoopt hiermee dat iedereen die alleen is, zich niet alleen voelt: "Het CDA roept alle kerken in Nederland op om oudejaarsnacht om 00.00 uur de kerkklokken te laten klinken. Niet alleen als subtiel alternatief voor het vuurwerk dat dit jaar niet mag worden afgestoken. Maar ook als teken van verbondenheid tussen al die Nederlanders in deze moeilijke tijd. In het bijzonder voor hen die alleen de oudejaarsnacht moeten doormaken. Niet alleen!"

Wat wel kan

Het CDA vindt dit een goede oplossing, omdat het iets is dat dit jaar wel kan. “We houden er niet van om te zeggen wat er allemaal niet kan, maar vooral te kijken wat wèl kan. Daarom doen we een oproep aan Nederland om ‘op slag van Nieuwjaar’ de kerkklokken te luiden. Het kost niets en het effect is niet in waarde uit te drukken,” aldus CDA Dinkelland.

Nieuw begin

Van oudsher dient het luiden van de kerkklok om de omwonende bevolking ergens op te attenderen. Het aanbreken van een nieuw jaar is toch iets waar mensen naar uitkijken en het liefst samen vieren. “Kerkklokken worden ook gezien als teken van hoop. Een mooi begin van het nieuwe jaar”, vindt CDA Dinkelland. ‘’Het kan toch niet zo zijn dat we dit bijzondere jaar zo afsluiten en het nieuwe jaar in sobere stilte beginnen. Luid de klokken!’’

Sint Nicolaastoren

Stichting Beieraars Sint Nicloaastoren uit Denekamp laat weten mee te doen aan de actie. "Evenals elk jaar zullen we ook dit jaar, maar dan coronaproof, beieren om 00.00 in de nacht."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.