“We gaan in gesprek met de ouders”, aldus burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker tijdens de dinsdagavond gehouden raadsvergadering.
Ouderen durven straat niet meer op
CDA-raadslid Leo Stamsnieder kaartte de zaak aan tijdens het vragenuurtje.
“De problematiek van overlast en vernielingen in Geesteren is al een hele poos bezig en ook al eerder besproken. Afgelopen weekend werden we helaas ook weer geconfronteerd met vernielingen en vuurwerkoverlast. Dat baart ons zorgen; ouderen durven ‘s avonds niet meer de straat op om hun hondje uit te laten. Het CDA vindt dat hier iets aan gedaan moet worden.”
Mogelijke oorzaak
Stamsnieder wilde weten of het al duidelijk is wat de mogelijke oorzaak van deze overlast is. “Het kan niet alleen het gevolg zijn van corona, want het speelt al veel langer.” Hij wil ook weten welke plannen er zijn voor de komende periode, nu de scholen dicht zijn. En of mensen, die zich door de groepsvorming angstig voelen, zich ook ergens kunnen melden.
Extra inzet politie
“Het eerste bericht dat we kregen dat er een grotere groep jongeren op straat rondfietste was in het weekend van 16 november”, antwoordde burgemeester Haverkamp-Wenker. “Op dat moment was er te weinig politie aanwezig en was er ook een aantal zaken in Twente waar de politie spoedhulp moest geven.
Uiteindelijk werd extra inzet gepleegd in het weekend erna en werden tien tot twintig procesverbalen opgesteld voor jongeren.”
Gesprekken gestart
Haverkamp-Wenker gaf aan de politie inmiddels gesprekken gestart is met de jongeren en de ouders van deze jongeren en dat er een aantal weken al extra gelet wordt op de jeugd in Geesteren. “We kregen van een aantal inwoners van Geesteren het signaal dat het wat rustiger was, tot het afgelopen weekend een fiets werd vernield op het schoolplein. De politie blijft hier sterk attent op, daarnaast zijn we bezig met andere inzet.”
Negatieve beïnvloeding
Wethouder Hilde Berning-Everlo benadrukt dat de jongeren individueel goed aanspreekbaar zijn. “Maar in groepsverband beïnvloeden ze elkaar op een negatieve manier en vertonen ze echt baldadig en stoer gedrag, zijn brutaal en vernielen en versmeren spullen.”
'Alles kan in Geesteren'
De wethouder gaf aan dat er op het voortgezet onderwijs over gesproken werd dat Geesteren toch wel de plek is waar alles kan en waar je dan moet zijn. Ook jongeren uit andere kernen trekken naar Geesteren. “De jongeren geven aan dat ze zich vervelen maar dat ze wel de behoefte hebben om elkaar op te zoeken; door de coronamaatregelen verlopen de structuur en het dagritme anders.”
Jeugd van 13 en 14 jaar
Berning-Everlo: “Opmerkelijk en zorgelijk is het dat ook jongeren van 13 en 14 jaar rond elf uur ’s avonds nog op het schoolplein lopen. De vraag is of de ouders wel voldoende inzichtelijk hebben wat hun kinderen doen.”
Ze wil allereerst in gesprek met de ouders om te inventariseren wat ouders nodig hebben om hun kind te begrenzen en te begeleiden. De gemeente is inmiddels in overleg met het jongerenwerk. “We kijken in welke mate zij hierin een rol kan spelen. En we zorgen voor meer verlichting op het schoolplein en voor camerabewaking.”
Bijdrage van het Rijk?
De wethouder vertelde dat de Rijksoverheid constateerde dat jongeren op meerdere plekken in het land samenscholen en voor problemen zorgen. “Het Rijk stelt geld beschikbaar om oplossingen te creëren, en zo gauw we weten hoe die regeling eruit ziet gaat ook de gemeente Tubbergen deze middelen aanvragen. Niet alleen voor de jeugd uit Geesteren overigens, maar om te kijken of we daar in de hele gemeente activiteiten van kunnen ontplooien.”
Groot aandeel ouders
“Handhaving alleen is niet voldoende”, stelde de wethouder. “De ouders hebben ook echt een groot aandeel in het verbeteren van deze situatie.”
Melden overlast
Wat betreft het melden door inwoners van overlast: mensen kunnen zich altijd en anoniem met hun zorgen melden bij de politie. “Laat mensen zich vooral melden als ze zorgen maken of angstig zijn”, benadrukte Haverkamp-Wenker.