Herstellen natuur
Het aanplanten van deze bomen is onderdeel van groot onderhoud in het gebied om de natuur te herstellen en weerbaarder te maken. “Voor de leerlingen is het planten van de bomen het eerste uitje met de klas, nadat het schoolreisje en het kamp niet door konden doorgaan vanwege de Corona-maatregelen”, aldus meester Gerrit Rosman, directeur van de school. En dat was te merken, de leerlingen hadden er dan ook duidelijk zin in en klaarden de klus in recordtempo!
Eerst les
De leerlingen kregen in de week voorafgaand aan het planten, een les over veen- en heidelandschappen en het belang van de Zunasche Heide. Het was een zeer interessante les, waarbij de leerlingen veel hebben geleerd over hun eigen woonomgeving.
Afrondende fase project
Het planten van de bomen is één van de laatste maatregelen die in het herstelproject op de Zunasche Heide werd uitgevoerd. Doordat bomen en struiken uit het midden van het landschap zijn verwijderd, ontstaat er een veilig en open broed- en voedselplek voor vogelsoorten die hier thuis horen, zoals de wulp, het korhoen en de grutto.
De bomen die de leerlingen aanplantten en de twee hectare die aannemer Baks uit Borculo deze winter nog zal aanplanten, komen daarom langs de randen van het open landschap. Dit draagt bij aan beschutting langs de randen waar ook diverse soorten van profiteren.
Een uitnodiging
De kinderen hebben eiken-, berken- en zwarte elzenbomen geplant. De bomen zijn nu drie tot vier meter hoog. Boswachter Westra nodigde de kinderen uit om over een jaar of vijftig met hun kinderen of kleinkinderen eens te gaan kijken hoe hoog en dik de bomen dan zijn. Overigens hoeven ze daar geen vijftig jaar op te wachten, want ze kunnen natuurlijk regelmatig gaan kijken hoe ‘hun’ bomen en de Zunasche Heide zich ontwikkelen….