Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Regelgeving carbidschieten Dinkelland

Carbit20schieten
carbit schieten
Beeld: Twente FM

DINKELLAND - Op de laatste dag van het jaar is het in Dinkelland een traditie om carbid te schieten. Er geldt dit jaar een landelijk verbod op het afsteken van vuurwerk, carbidschieten mag wel. Wat betreft de regels sluit de gemeente aan bij het advies van de Veiligheidsregio Twente. Met de belangrijkste boodschap: houd je aan de coronaregels.


Hoewel carbidschieten een traditie is waarbij vele mensen samenkomen, benadrukt de gemeente op om dat dit jaar niet te doen. “Het gaat niet goed met het aantal besmettingen en het ziet ernaar uit dat we er de komende tijd nog niet vanaf zijn”, aldus burgemeester John Joosten. “Dat betekent dat we ons gedrag moeten blijven aanpassen. Met kleine groepjes samenkomen, passend binnen de maatregelen en samen kijken naar wat kan er wel. Hoe kunnen we elkaar digitaal opzoeken. Ik weet en begrijp dat het allemaal niet of minder leuk is, maar we moeten het echt doen. Samen. Om uiteindelijk een derde golf te voorkomen!”
Gemeente en politie zien tijdens de jaarwisseling ook toe op het naleven van de coronaregels.

BOCK

Carbidschieten is dat niet zonder risico. Daarom raadt de gemeente aan om samen met een BOCK te schieten. BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller: een ervaren carbidschieter die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van vijf veiligheidstips. En dat niet alleen. Want de BOCK let dit jaar óók op de coronamaatregelen, houdt anderhalve meter afstand en zorgt ervoor dat de grootte van de groep klopt met de coronaregels. De tips voor het veilig afsteken van carbid zijn te vinden op: www.wieisdebock.nl.

Aanmelden

Om dit jaar in heel Twente op dezelfde manier met carbidschieten om te gaan is er een advies gekomen van de Veiligheidsregio Twente. Zo moet men zich van tevoren aanmelden en moet er toestemming zijn van de grondeigenaar. Bovendien mag er alleen buiten de bebouwde kom worden geschoten en alleen op 31 december tussen 10 en 16 uur. Het college van Dinkelland stelt de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering op 15 december voor het advies van de Veiligheidsregio Twente over te nemen en de Algemene Plaatselijke Verordening voor het stukje carbidschieten te wijzigen. Alle regels rondom carbidschieten zijn te vinden op: www.dinkelland.nl/carbidschieten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.