Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

FC Twente: Ajax uit, altijd lastig

FC Twente
FC Twente
Beeld: Twente FM

TWENTE – FC Twente speelt zaterdag 5 december om 20.00 uur in de Johan Cruyff Arena tegen koploper Ajax.


De Amsterdammer spelen vier dagen later in de Champions League de beslissende wedstrijd tegen Atalanta. Mogelijk zijn de Europese bezigheden voor Ajax een voordeel voor FC Twente, zoals de datum van 5 december dat ook kan zijn.
Want, de eerste overwinning ooit in Amsterdam behaalde Twente op 5 december 1992: 0-1, met de winnende goal van Prince Polley in de zesendertigste minuut.

De optelling destijds: De Koning, Gaasbeek, Hoogma, Paus, Kool, Ten Hag, Van Halst, Arts, Mulder, Polley en Boudewijn Pahlplatz. Peeper en Hilgerink vielen in.

Ontmoetingen

In totaal stond Ajax tegen FC Twente al 53 keer op de rol. Twente won drie keer, speelde acht keer gelijk en verloor liefst 41 keer. De eerste Twente – Ajax was van 26 december 1965. Ajax won met 3-1 met doelpunten van Nuninga, Keizer en Cruyff namens Ajax en Spitz Kohn namens Twente.

Het eerste gelijke spel in Amsterdam behaalde Twente in het seizoen ’73-’74: 1-1, met goals van Rep en Theo Pahlplatz. Op 20 maart 1977 werd het ook 1-1, met goals van Arnold Mühren (voor Twente) en Johan Zuidema (voor Ajax).

Op 7 mei 1985 werd Ajax - Twente 4-4. De doelpuntenmakers? Van Basten, Schoenaker en Ronald Koeman (2) voor Ajax en Willy Carbo (2), Jan Sörensen en Theo ten Caat voor Twente.

In het seizoen ’88-’89 werd het 1-1 met treffers van Wim Balm en Petterson. In ’90-’91 werd het ook 1-1 met goals van Bergkamp en John Nijenhuis.

De tweede zege van Twente bij Ajax werd genoteerd op 19 maart 2000 met Jan Vennegoor of Hesselink als matchwinner. De opstelling van dat elftal: Boschker, Hulshoff, Grujic, Karnebeek, Ter Avest, Ten Hag, Peiremans, Booth, Van der Meijde, Vennegoor of Hesselink, De Witte. De invallers waren Rahim, Heubach en Verlinden.

Zege Twente

De laatste zege van Twente in Amsterdam is alweer van vijftien jaar geleden. Op 6 februari 2005 won Twente met 1-2 bij Ajax. Escudé, Blaise Nkufo en Sharmel Touma maakten de goals. De opstelling van toen: Boschker, Schuurman, Majstorovic, Zomer, Heubach, Cziommer, Niemeijer, Culina, Touma,
Nkufo, Shoukov. De invallers: Rahim, Touzani en Bouchiba.

Laatste tien

Van de laatste tien afleveringen van Ajax tegen FC Twente won Ajax er negen en werd het één keer gelijk.
Het rijtje uitslagen: 2-1, 3-0, 4-0, 4-2, 3-0, 1-0, 1-1, 3-1, 3-0, 1-0.

De laatste editie van Ajax - Twente was van 11 februari 2018, uitslag 2-1. Kluivert en Schöne scoorden voor Ajax en voor Twente was dat Adnane Tighadouini.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.