Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Is 7,6 procent opbrengst genoeg voor plaatsing windmolens in Nationaal Landschap?

Windmolens
windmolens
Beeld: Leon de Man

TWENTE – Mocht het windmolenplan in Noordoost-Twente doorgaan, dan gaan de molens 7,6 procent van de gebruikte energie in deze streek leveren.


Dat blijkt uit een van de vragen die inwoners stelden tijdens de online webinars van de gemeenten Dinkelland en Tubbergen. ‘Windmolens leveren momenteel in Nederland 2 procent van de gebruikte energie.

Hoe groot wordt het percentage in onze regio als dit doorgaat?’ was de vraag die werd gesteld.

Voor het antwoord werd 2017 als peiljaar gebruikt: ‘In Noordoost-Twente wordt circa 8.492 TJ energie verbruikt. De voorziene achttien windturbines in Noordoost-Twente wekken in 2030 circa 648 TJ op. Dat is 7,6 procent van de gebruikte energie in Noordoost-Twente.’
::volgendepagina::
De plaatsing van windmolens is een groot discussiepunt in Noordoost-Twente aangezien het een Nationaal Landschap betreft, wat een beschermde status heeft. Nu blijkt dus dat ze 7,6 procent van de gebruikte energie moeten gaan leveren.

Is dat genoeg om de voorwaarden van een Nationaal Landschap te laten varen? Twente FM is benieuwd naar de mening van inwoners. Reacties zijn welkom via facebook: @twentefm.

Landelijk levert windenergie 2 procent van de gebruikte energie op, terwijl zonne-energie voor 1 procent zorgt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.