Opgraving
In het weiland naast de nieuwbouw in wijk De Berghorst in Enter wordt gegraven. Hopen zand liggen er, naast plekken met afgegraven grond.
Dit is voor even het terrein van archeoloog Thomas Spitzers.
Hier stond ooit Huis Berghorst. Voordat op dit terrein een deel van wijk De Berghorst verrijst, wil men eerst zoveel mogelijk te weten komen over Huis Berghorst.
“Bij de nieuwbouw verdwijnen de gracht en de spaarzame muurresten die er nog zijn. We proberen dat nu vast te leggen, te redden voordat het voor altijd verdwijnt”, aldus Spitzers.
Adellijke familie
Huis Berghorst is gebouwd in 1670, door een adellijke familie uit Duitsland, van katholieke huize. Later is het aan een andere familie verkocht, die familie heeft er tot circa 1750 in gewoond. Daarna werd het huid verhuurd en is het langzaam in verval geraakt.
Verkocht in delen
“In 1818 is het verkocht, in stukjes verkocht aan mensen in de omgeving. Die kregen elk een stukje dat ze zelf konden afbreken om de stenen te gebruiken in hun boerderijen. Het huis werd heel rigoureus afgebroken; alleen de gebroken stenen vinden we in de gracht terug.”
Huisraad in de gracht
In de gracht ligt meer dan kapotte stenen. “We vinden vrij veel huisraad, keramiek, aardewerk, borden, glaswerk, ook wat kleine stukjes van echt duur glaswerk met mooie witte draden versierd en ook wit glaswerk dat waarschijnlijk uit Italië komt”, vertelt Spitzers.
Ook is een stukje gevonden van een pijpaarden beeld. “Dat past bij een katholieke familie, maar die familie woonde er in een periode dat het uitoefenen van de katholieke godsdienst verboden was en een beetje stiekem beleefd werd. We hopen op het moment dat we in de gracht gaan graven nog veel meer van dit moois te vinden.”
Als een puzzel
Het leuke aan opgravingen? “Het is spannend. Je weet nooit wat je tegenkomt. Je graaft verhalen uit het verleden op. Het is een soort geschiedenisverhaal dat zich stukje bij beetje als een puzzel ontrolt en tevoorschijn komt.”