Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Boer Stefan Reuver voert actie in Den Haag: 'Wij zijn er weer!' (update)

Boerenprotest
Boerenprotest in Den Haag
Beeld: Twente FM

DEURNINGEN – Met boeren vanuit het hele land is boer Stefan Reuver vannacht op de trekker naar Den Haag gereden. Dit keer om een brandbrief te overhandigen aan de koning. “Wij zijn er weer!"


Midden in Den Haag wordt er wel af en toe getoeterd. “Er staan hier allemaal kinderen langs de weg te zwaaien,” vertelde Reuver dinsdagmorgen op radio Twente FM.

Brandbrief

De boeren wilden naar Den Haag om een brandbrief te overhandigen aan de koning. Op dit moment rijden ze in Den Haag, laat Reuver weten. Vijfhonderd meter voor Paleis Huis ten Bosch werden de actievoerende boeren wel tegengehouden door de ME. Dichterbij mochten ze niet komen. “Het zou mooi geweest zijn als de koning een beetje tijd beschikbaar had gemaakt voor ons.”

Begrip

Stefan Reuver heeft eerder al eens gesproken met koning Willem-Alexander. “Hij heeft best wel begrip voor de situatie.”
Volgens Reuver is het probleem in Nederland dat het land te vol is. Dit komt doordat er veel mensen wonen en er relatief gezien elk jaar minder mensen per huis komen te wonen. Hierdoor zijn er meer woningen nodig, waarvoor weer meer grond nodig is. “En wie heeft de grond? De boer!”

Vergunning

Het kabinet een nieuwe wet. “Het kabinet gebruikt op dit moment de coronamaatregelen om er een wet door te drukken die ervoor zorgt dat al onze vergunningen waardeloos worden. Dit kan al over twee jaar, maar er zit een looptijd op tot en met tien jaar. Het kan zijn dat wij allemaal weer nieuwe vergunningen aan moeten vragen en dan mag de provincie bepalen aan welke voorwaarden wij moeten voldoen," aldus Reuver.

Reuver geeft als voorbeeld dat als de provincie een nieuwe woonwijk wil bouwen, de boeren onteigend worden. “Dat is nu het probleem. Met die nieuwe wet wordt ons bestaan en onze rechten aangetast. Je bent eigenlijk overgeleverd aan de grillen van de overheid.”

Allergrootste probleem

Het allergrootste probleem is voor Reuver dat er eerst gezegd werd dat de boeren voor een stikstofprobleem zorgden. “Nu zijn we niet meer het probleem, maar de oplossing. Zorg dan gewoon dat je eerlijk bent. Dat zij ons nodig hadden om ons op te kopen.”
Hij zou als oplossing voor de nieuwe wet graag een goede financiële regeling willen, maar vooral dat het vrijwillig blijft.

Het hele interview live op de radio is hier te beluisteren.

Update

De boeren wachten momenteel op de sprekers en daarna gaan ze naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Reuver heeft nog geen bewindslieden gezien. Hoeveel boeren er op dit moment staan, weet hij niet precies. “Ik weet wel dat de stad behoorlijk dicht zat. Het is eigenlijk, net zoals de andere keren dat de boeren in Den Haag zijn geweest, perfect. Er is geen trammelant, wij zetten de trekkers mooi aan de kant en de is sfeer gewoon perfect.”

Weinig mogelijk overlast

De boeren proberen zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken voor de burgers. “Wij zijn helemaal binnendoor gereden en ook hebben we niet voor niets vannacht gereden. We willen zo weinig mogelijk overlast veroorzaken."

Rit

Het is een lange rit voor veel boeren. Reuver is gisteravond om 23.00 uur weggereden en kwam om 08.00 uur vanochtend aan in Den Haag. De eerste negen uur heeft hij erop zitten. “De gemiddelde boer is wel gewend om te werken. Dus, wij worden niet echt heel warm of koud van zo'n ritje.”

Centraal Bureau Levensmiddelenhandel

De boeren rijden langs het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel om aandacht te vragen voor het voedselpakket. “Het is heel erg goed, heel erg veilig, maar daarnaast ook nog eens heel erg goedkoop. Dat is heel erg mooi, want dan houden mensen extra geld over voor reizen en luxe. Wij willen toe naar een duurzaam model? Dan is het belangrijk dat wij meer krijgen voor onze producten en dat hoeft helemaal niet zo heel veel te zijn.”

De kosten voor het produceren van de producten zijn hoger. “Een hele oude uitdrukking: ‘alles wordt duurder behalve de melk’. Wat moeten wij? Alleen maar meer liters afleveren om toch het inkomen te behouden.”

Maatschappij en consument

Er wordt gesproken over dat de burger en de consument verschillende mensen zijn. “De maatschappij wil graag duurzaam, veilig en gezond. De consument kijkt in de supermarkt naar wat goedkoop is. Die twee dingen gaan niet samen.”

Nederland

Boeren verplaatsen naar andere landen is geen optie, ook gaat het hierdoor niet beter met het milieu, volgens de boeren hier. “De Nederlandse boer produceert het effectiefst en ook met de minste belasting op het milieu van de wereld. Dan verplaats je niet alleen het probleem, maar vergroot je ook het probleem ook.”

Daarnaast komen er ook andere problemen bij kijken. “Als er straks te weinig boeren in Nederland zijn, ben je overgeleverd aan de buitenlandse markt. Hoe veilig is een stuk vlees uit Rusland?”

De update die Reuver gaf op de radio is hier terug te luisteren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.