Boerenfamilie
De film gaat over een boerenfamilie op een afgelegen boerderij in Markelo in het laatste oorlogsjaar, winter 1944 naar de verhalen van Gert-Jan Oplaat. De voertaal is in het plaatselijk dialect maar de film wordt ondertiteld.
Vader Hennek is een ontevreden brompot, die moeite heeft met zijn levenslot, het geloof, de oorlog en zijn gehandicapte zoon Gètje. Hennek bewondert stilletjes zijn vrouw Marie, die vol liefde is voor iedereen, de boel altijd maar weer sust, dóórzet, met een onwankelbaar geloof in de hemel en in de goede afloop der dingen. Marie herinnert hem aan zijn moeder, aan de dagen toen de wereld nog in orde was.
“Ieder kaarsje wordt toch gezien” is Maries lijfspreuk. Dat slaat met name op Gètje, 13 jaar, met een verstandelijke beperking. In het laatste oorlogsjaar duikt de Joodse vluchtelinge Sarah onder op hun boerderij in Ut Brook. Gètje blijkt een 'verzetsheld' en vader Hennek komt in het reine met zijn zoon.
Dit verhaal wordt verteld aan de hand van enkele spannende gebeurtenissen vlak voor het eind van de oorlog.
Datum en tijd: op een donderdagavond zodra de maatregelen het toelaten Locatie: Bibliotheek Wierden Kosten: 5,- euro op vertoon van lenerspas, 7,50 euro voor niet-leden In verband met corona is er plaats voor acht bezoekers per keer. Bij voldoende belangstelling wordt deze filmavond vaker georganiseerd.